Hjälpkonvoj når civila i Cherson

En hjälpkonvoj med filtar, sovsäckar, sängkläder, solcellslampor, presenningar och vattendunkar har nått 6000 civila i Cherson i Ukraina.

15 november, 2022
En hjälpkonvoj når civila i Cherson, november 2022.
Foto: FN
En hjälpkonvoj från FN med filtar, sovsäckar, sängkläder, sollampor, presenning och vattendunkar når 6000 civila i Cherson, Ukraina, november 2022.

Konvojer med hjälp i Ukraina

En FN-konvoj med nödhjälp har nått civila i Cherson.

Hjälpkonvojen nådde fram mindre än 72 timmar efter att Ukraina säkrat staden. Konvojen är den första till Cherson sedan ryska styrkor tog kontroll i mars i år.

– Vi såg förstörda hus längs vägen och hörde hur människor kämpar för att hitta mat och vatten, och hålla sig varma, eftersom elledningarna har förstörts, berättar UNHCR:s chef i Ukraina, Karolina Lindholm Billing som deltog i konvojen.

Hjälp till 6 000 människor

Konvojen till Cherson nådde 6 000 människor med nödhjälp som filtar, sovsäckar, sängkläder, solcellslampor, presenningar och vattendunkar.

– Det var viktigt att leverera den här första konvojen snabbt. Nu ska vi fortsätta, och skicka större volymer till invånarna i Cherson. Vintern gör människor ännu mer utsatta, och den står runt hörnet, säger Karolina Lindholm Billing.

UNHCR har nyligen deltagit i två hjälpsändningar till 10 000 människor i Chersonska, där Ukraina har återtagit kontrollen.

489 hjälpsändningar

Sedan kriget började i februari har UNHCR skickat 489 hjälpsändningar till 325 000 konfliktdrabbade människor i Ukraina.

För att stötta Ukrainas regering fortsätter UNHCR att skicka hjälp som räddar civila liv.

UNHCR tackar för det fortsatta stödet från regeringar, företag – och människor som du. Tusen tack.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg