Inbördeskrig och svält i Sydsudan – en hjärtskärande tragedi

FN larmar om svält i Sydsudan. Det är det senaste i raden av svårigheter i landet. Krisen är en hjärtskärande tragedi.

17 februari, 2017
Tvååriga Nyanchau Teny dricker en slags te som hjälper mot hosta, diarré och kräkningar. 2,4 miljoner människor i Sydsudan lider av matbrist.
Foto: UNHCR/Rocco Nuri
Tvååriga Nyanchau Teny dricker en slags te som hjälper mot hosta, diarré och kräkningar. 2,4 miljoner människor i Sydsudan lider av matbrist.

Hjärtskärande tragedi

FN larmar om svält i Sydsudan. Det är den senaste i raden av svårigheter i ett landet där situationen redan är en humanitär katastrof. Ett inbördeskrig har pågått sedan 2013 och är extremt brutalt.

Krisen i landet är en hjärtskärande tragedi - som varken får den uppmärksamhet eller finansiering som den behöver.

Nu förvärras situationen i landet av allvarliga hälsoproblem orsakade av brist på mat, undernäring och svält. Det drabbar miljoner barn - som är Sydsudans framtid.

Svälten beror på flera år av livsmedelsbrist som är orsakat av inbördeskrig och brist på finansiering till hjälpinsatser som har resulterat i nedskärningar av matransoner.

Minskad livsmedelshjälp har en förödande inverkan på hälsan för tusentals flyktingfamiljer. UNHCR samarbetar med FN:s livsmedelsprogram WFP för att förebygga undernäring.

- Vi kan inte föreställa oss hur svårt livet är för de tusentals flyktingfamiljer som är utan mat. Vi samarbetar med WFP för att säkerställa att ingen flykting somnar hungrig. Mer finansiering till hjälpinsatser måste komma snabbt, säger UNHCR:s chef Filippo Grandi.

Mer än 60 procent av flyktingarna från Sydsudan är barn som har överlevt fruktansvärt våld och hot, många har bevittnat brutala brott och attacker.

UNHCR är på plats i hela regionen och hjälper inom alla sektorer – som skydd, tak över huvudet, förnödenheter, utbildning, vatten och sanitet, livsmedel och hälsa, läger och logistik.

Afrikas största flyktingkris

Flyktingkrisen i Sydsudan är Afrikas största med ett blodigt inbördeskrig som har pågått i fyra år.

I Sydsudan är nästan 5,5 miljoner människor - 42 procent av landets befolkning - i akut behov av mat och humanitär hjälp. Minst 100 000 människor står inför allvarliga hälsoproblem och riskerar att dö på grund av svält. Minst en miljon barn löper allvarlig risk att drabbas av svälten.

Flyktingar i Sydsudan

4 miljoner flyktingar och internflyktingar – mer än hälften är barn - är drabbade av krisen i Sydsudan

  • 1,5 miljoner människor har flytt från Sydsudan till Uganda, Etiopien, Sudan, Kenya, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken.
  • 2,1 miljoner människor är internflyktingar som lever under svåra förhållanden.
  • Det finns 260 000 flyktingar från andra krisdrabbade länder (främst från Sudan) i Sydsudan.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta av Sydsudans grannländer själva är drabbade av problem, vilket gör att flyktingarna som tar sig dit inte nödvändigtvis är garanterade säkerhet och skydd.

Publicerad av Ulrika Forsberg