Kriget i Syrien tog hennes barndom

Namaat är flykting och bara 11 år, men hon känner sig som hundra. Nu går kriget i Syrien in på tionde året – ett krig som har tvingat henne att bli vuxen alldeles för fort.

12 mars, 2020

"Jag är elva år men känner mig som hundra"

Namaat är 11 år, men känner sig som hundra. Varje morgon byter hon blöjor på sin yngsta bror. Hon gör frukost till sina andra syskon. Hon diskar, packar deras saker och följer dem till skolbussen. Hennes mamma jobbar långa dagar med att städa och hennes pappa är sjuk.

Den 15 mars går kriget i Syrien in på tionde året. Det är vår tids största flyktingkris. Kriget har tvingat Namaat att bli vuxen alldeles för fort.

Kriget har blivit vardag

För miljontals syrier har livet som flykting blivit vardag. Efter nio år är över hälften av landets befolkning på flykt. Än finns ingen lösning i sikte. Bara de senaste månaderna har nära en miljon människor tvingats fly.

Med din hjälp har syriska flyktingar fått hjälp varje dag de senaste nio åren. UNHCR tog emot de första 5 000 flyktingarna som kom till Libanon 2011, och fortsätter att skydda det syriska folket – så länge det behövs.

Stort varmt tack för att du är med oss och kämpar!

Publicerad av Ulrika Forsberg