Kvinnodagen 2018: en överlevares berättelse

Internationella kvinnodagen 2018. Det här är berättelsen om Doaa – en kvinna som överlevde sin värsta mardröm i båt på Medelhavet.

8 mars, 2018
Doaa Al Zamel från Syrien överlevde sin värsta mardröm på havet.
Foto: Elena Dorfman
Doaa Al Zamel från Syrien överlevde sin värsta mardröm på Medelhavet.

Historien om en kvinnas svåra flykt till Sverige

På internationella kvinnodagen 2018 vill vi berätta om en kvinna som mot alla odds överlevde sin värsta mardröm. Hon heter Doaa och flydde i båt över Medelhavet.

Bakom den overkliga siffran – 11,5 miljoner syrier på flykt – finns det lika många historier. Det här är historien om Doaa Al Zamel.

Melissa Fleming, UNHCR:s talesperson, har skrivit boken "Hopp, Doaas flykt till Sverige". En skakande berättelsen om Doaas dramatiska flykt från Syrien och om hoppet som är det sista som lämnar människan.

Melissa har också gjort ett uppmärksammat TedTalk om Doaa - A boat carrying 500 refugees sunk at sea. The story of two survivors

Doaas flykt till Sverige

Doaas familj flydde från Dara i södra Syrien, genom hela Jordanien och vidare till Egypten. Kriget hade börjat och livet i Dara var livsfarligt.

Efter upprepade hot i Egypten såg Doaa och hennes fästman Bassem ingen annan utväg än att satsa alla sina besparingar på att betala människosmugglare för att ta dem i båt över Medelhavet. Detta trots att Doaa inte kunde simma och var livrädd för vatten.

Utanför Europas kust blir de attackerade av en båt som avsiktligt rammar båten som Doaa och Bassem sitter i.

500 barn, kvinnor och män lämnas åt sitt öde i havet - endast elva människor överlever.

Bassem är en god simmare och får tag i en badring som han får upp Doaa i. Några lämnar som sista utväg sina små barn till Doaa innan de själva drunknar.

Till slut orkar inte heller Bassem hålla sig flytande. Han drunknar framför hennes ögon utan att hon kan göra något.

Doaa, som är nitton år är nu ensam på havet med två små flickor i famnen. Efter fyra dygn räddas de av ett handelsfartyg. Doaa och en av flickorna överlever som genom ett under.

Med UNHCR:s hjälp bor i dag båda två i Sverige. Flickan som förlorade sin familj bor hos sina släktingar.

Doaa har till slut återförenats med delar av sin familj. Hon lär sig svenska och drömmer om att bli advokat för att kunna hjälpa andra människor.

- Mer än något annat önskar jag bara att han (Bassem) fortfarande var hos mig. Vi som har flytt från kriget i Syrien valde inte att lämna våra hem. Vi tvingades att göra det. Det handlar inte bara om oss två. Det finns många fler som vi. Vår högsta önskan är att få leva i fred, säger Doaa.

Läs ett utdrag ur boken Doaas flykt till Sverige

Recensioner

"En hyllning till det hopp, den värdighet och generositet som ryms i människors hjärta." Khaled Hosseini, författare till Flyga drake.

"En fantastisk och viktig berättelse." Niel Gaiman

Steven Spielberg har köpt filmrättigheterna till boken.

Stöd kvinnor och flickor

Kvinnor på flykt vill och kan påverka framtiden för sig själva, sina barn och sitt hemland. Därför är det viktigt att de är friska, känner sig trygga och tar makten över sina liv.

UNHCR bekämpar sexuella övergrepp och våld mot kvinnor på flykt. Vi arbetar för att stoppa diskriminering och för att kvinnor och flickor ska ha samma rättigheter som män och pojkar.

Passa på att ge en extragåva till stöd för kvinnor och flickor på flykt i världen.

Ge en gåva här

Publicerad av Ulrika Forsberg