Mäklarvisning av nödbostad mitt i Stockholm

Den 11 juni är det mäklarvisning av ny typ av nödbostad i Stockholm. Objektet är en 17,5 kvm stor bostad speciellt framtagen för människor på flykt.

9 juni, 2016
Nödbostaden används i Irak där 4000 barn, kvinnor och män på flykt från våld har fått ett tryggare boende.
Foto: UNHCR/Sebastian Rich
Nödbostaden används i Irak där 4000 barn, kvinnor och män på flykt från våld har fått ett tryggare boende.

Better Shelter på Norrmalmstorg

Lördagen den 11 juni sätter Sverige för UNHCR upp en ny typ av nödbostad mitt på Norrmalmstorg i Stockholm. För att öka medvetenheten kring rådande bostadsförhållanden för människor på flykt genomförs visningen tillsammans med mäklarfirman Bjurfors.

Välkommen på en annorlunda visningen

Den 11 juni klockan 11.00–18.00 är allmänheten välkommen på en annorlunda typ av bostadsvisning på Norrmalmstorg i Stockholm. Visningsobjektet är en 17,5 kvm stor bostad speciellt framtagen för människor på flykt.

Till skillnad från de klassiska tälten har den nya bostaden en dörr att låsa, öppningsbara fönster, hårda väggar, samt isolering och ventilering som skyddar bättre mot både värme och kyla.

Nödbostaden är framtagen av UNHCR, svenska Better Shelter och IKEA Foundation i nära samråd med människor på flykt.

Används av familjer i Irak

I dag används bostäderna bland annat i Irak. Genom ett projekt som finansierats av Svenska PostkodLotteriet har 4 000 barn, kvinnor och män på flykt i landet fått ett bättre, tryggare och värdigare boende.

– Nödbostaden är enkel och gör redan i dag enorm skillnad för tusentals människor. Genom att anspela på mäklarmetaforen och visa upp huset mitt i centrala Stockholm hoppas vi nå igenom bruset, säger Anna-Karin Modén, kommunikationschef, Sverige för UNHCR.

Mäklarannons till stöd för människor på flykt

För att ge dragkraft till visningen och öka intresset för eventet har en bostadsannons om nödbostaden placerats, likt inför en ”vanlig” visning, på Bjurfors hemsida och i ett antal av mäklarfirmans skyltfönster.

Nödbostaden visades även i en helsidesannons i Dagens Nyheters bostadsbilaga i fredags. ”Prospekt” som beskriver husen kommer att delas ut på plats. I anslutning till huset visas även en fotoutställning om familjer på flykt som redan idag bor i nödbostäderna.

– Det här blir det viktigaste försäljningsuppdrag vi har jobbat med. Vi är väldigt glada över att kunna bidra till UNHCR:s viktiga arbete för människor på flykt, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

Bostadsfakta – Better Shelter

  • Storlek: 1 rum
  • Boarea: 17,5 kvm
  • Fast pris: 14 700 kr

Objektsbeskrivning:

Nödbostaden har hårda väggar, isolering och ventilering samt fyra öppningsbara fönster och en takhöjd som möjliggör att man kan stå upprätt. Husen ger ökat skydd mot både värme och kyla. På taket sitter en solpanel som ger ström till en taklampa och möjlighet att ladda en mobil. Dörren går att låsa för ökad trygghet, speciellt för kvinnor och barn. Husen byggs i lätta men stabila material och levereras i platta, lättfraktade paket och kan monteras upp på 4-6 timmar utan verktyg.

Se bostadsannonsen på Bjurfors.se

Så köper du ett hus:

Nödbostaden går att beställa i webbutiken.

Publicerad av Ulrika Forsberg