Våld i Sudan tvingar människor att fly

Våld i Sudan tvingar människor på flykt. De flesta är kvinnor och barn som behöver mat, vatten och tak över huvudet. UNHCR är på plats med hjälp.

20 april, 2023
UNHCR är på plats med tält och nödhjälp till människor som tvingas fly undan strider i Sudan.
Foto: UNHCR/Behrooz Taleb
UNHCR är på plats med tält och nödhjälp till människor som tvingas fly undan strider i Sudan.

Blodiga strider i Sudan

Sedan 15 april har våldsamma strider pågått i Sudan. 330 människor har dött och 3200 har skadats.

Under de senaste dagarna har cirka 10 000 till 20 000 människor flytt striderna i Sudan för att söka skydd i grannlandet Tchad, enligt UNHCR som är på plats vid gränsen.

Majoriteten av de som anländer i Tchad är kvinnor och barn sover utomhus i otrygghet under bar himmel.

Mat, vatten och tak över huvudet

Just nu behöver människor vatten, mat, tak över huvudet och sjukvård. Barnen måste skyddas. På grund av det extrema våldet är psykosocialt stöd en livsviktig insats.

UNHCR hjälper till att ta emot människor som flyr över gränsen till Tchad. Fältpersonal finns på plats vid gränsövergångar för att bedöma hjälpbehoven hos de flyende.

Östra Tchad har redan tagit emot över 400 000 flyktingar från Sudan. Människor som nu söker skydd sätter press på landets överbelastad resurser.

— Tragiskt nog har vi redan fått rapporter om flyktingar som fångats i de pågående striderna i Sudan. Det är akut att konflikten upphör för att förhindra att fler liv går förlorade. Vi upprepar vår uppmaning till alla parter att skydda civila och respektera säkerheten för hjälparbetare så att nödhjälp kan levereras, säger Raouf Mazou från UNHCR.

UNHCR står redo att hjälpa till efter det förvärrade läget i Sudan.

Källa: UNHCR

Publicerad av Ulrika Forsberg