Människor i Idlib har ingenstans att ta vägen

Nödläge i Idlib, människor har ingenstans att ta vägen. Samtidigt drabbar vintern tältläger i Libanon. Du behövs! FN "mänskliga rättigheter under attack".

24 februari, 2020
En överblick över ett läger en kylig dag i Idlib i nordvästra Syrien den 13 februari 2020. Bombangrepp har tvingat civila att lämna sina hem i nordvästra Syrien. Vintern gör deras kamp hårdare.
Foto: Ritzau Scanpix
En överblick över ett läger en kylig vinterdag i Idlib i nordvästra Syrien den 13 februari 2020. Bombangrepp har tvingat civila att lämna sina hem i nordvästra Syrien. Vintern gör deras kamp hårdare.

Attacker mot människor och mänskliga rättigheter

Den största massflykten i Syriens blodiga nioåriga krig utspelar sig just nu i nordöstra Idlib-provinsen. Människor har ingenstans att ta vägen.

BBC rapporterar från Idlib-provinsen.

750 000 människor är kvar i staden Idlib (Idlib-provinsen största stad) trots dagliga granatattacker.

Hjälporganisationer är rädda för att om staden återtas av regeringsstyrkor kan den nuvarande mänskliga krisen bli en katastrof – när stadens invånare ansluter sig till nästan en miljon människor som redan är fördrivna.

"Vi kommer till slut att fly till gränsen, eller så dör vi", berättar en man som flydde från sin by och nu bor med sin familj i utkanten av staden Idlib.

Idlibs invånare har slut på alternativ. Wall Street Journal rapporterar om att nästan en miljon människor nu är på flykt i nordvästra Syrien. För dem finns det färre och färre alternativ. Familjer tvingas fly undan luftattacker och regeringsstyrkor som närmar sig – gång på gång.

Trots att den turkiska gränsen är stängd fortsätter flyende människor att åka dit och hoppas att det är säkrare.

Mark Cutts, FN:s biträdande humanitära samordnare för Syrien, sa till Sky News att om granatbeskjutningar och luftattacker rör sig närmare gränsen – där så många av de fördrivna nu bor "kommer vi att se ett blodbad, vi kommer att se en massaker.

Samtidigt i Libanon:

Nionde vintern på flykt i Libanons berg

Paddy Dowling, fotojournalist på The Independent, rapporterar från den bergiga regionen Arsal i Libanon, där cirka 39 000 syriska flyktingar lever i över 100  tältläger. På vintern sjunker temperaturen i Arsal ofta till minus 8 grader på natten – det är kallt i tält.

Libanons ekonomiska kris har gjort det svårare för flyktingar att hitta arbete. de hoppas att få hjälp från hjälporganisation – en hjälp som också har minskat i värde.

Många har nu inte råd att värma upp sina tält och förlitar sig på stöd från hjälporganisationer. Mireille Girard, UNHCR:s representant i Libanon, säger att den närmaste tiden syriska flyktingar i Libanon "ser mycket dystra ut."

Samtidigt i FN:

”Attacker mot mänskliga rättigheter”

"Mänskliga rättigheter är under attack" sa FN:s generalsekreterare António Guterres under måndagen och la fram en "uppmaning" mot ökande attacker mot mänskliga rättigheter. Guterres sa att brott mot civila som är "fångade i krigsdrabbade enklaver, svältande och bombarderade" bryter mot internationell rätt.

Källa: UNHCR Refugee Brief

UNHCR på plats i norra Syrien

UNHCR:s hjälparbetare kan bara vara på plats om deras liv inte svävar i livsfara. Vi försöker hjälpa 275 000 människor med livräddande nödhjälp och ytterligare 84 000 människor i Idlib med tak över huvudet .

Nödhjälp till 2,1 miljoner människor och tält till 400 000 står redo att delas ut i regionen – när säkerheten gör det möjligt. Idlib är en krigzon.

Se en tidigare video från en vapenvila i Aleppo.

Publicerad av Ulrika Forsberg