Maria* – hbtqi-person som tvingades fly för att överleva

"Min bror hotade att döda mig. Det är verkligen hemskt." Maria* är hbtqi-person som tvingades fly för att överleva. Idag har hon fått asyl i Sverige. Se den gripande filmen.

3 juli, 2020
- Några av mina vänner har misshandlats till döds. Du kan bli kidnappad, sen blir din kropp upphittad på gatan några dagar senare. Du bara dör, det är det som händer, berättar Maria* som är hbtqi-flykting från Uganda.

"Du bara dör"

Vi har träffat Maria* som är hbtq-flykting från Uganda och har fått asyl i Sverige. Här är hennes historia om att vara förföljd och leva under hot från sin egen familj:

– Det är min rättighet att få vara den jag är. Jag har förklarat att det inte är ett val, jag föddes så här. Men folk där hemma kan inte förstå det.

Samkönade relationer är kriminellt i över 70 länder.

– Jag tror att just nu i Uganda, om du blir ertappad så är fängelsestraffet runt 16 år. Men det största problemet är hur samhället ser på det – polisen, befolkningen och våra familjer, min storebror hotade att döda mig.

– Några av mina vänner har misshandlats till döds. Du kan bli kidnappad. Några dagar senare hittas din kropp på gatan. Det utreds inte. Du bara dör, det är det som händer.

Efter ett våldsamt tvångsäktenskap blev Maria förföljd och påkommen med att ha en flickvän.

För att överleva flydde hon till Sverige. I år fick hon asyl.

– Jag är väldigt glad över att vara i Sverige, jag är tacksam över att få vara den jag är.

Maria vet hur livsviktigt stödet till hbtqi-flyktingar är.

– Jag vill verkligen tacka alla givare som ger gåvor till UNHCR. Dessa personer behöver verkligen vår hjälp. För våra familjer vill inte veta av oss, så UNHCR är som en familj.

*Maria heter egentligen något annat.

UNHCR skyddar hbtqi-flyktingar

HBTQI är ett begrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Hbtqi-personer över hela världen utsätts dagligen för diskriminering, våld och hot – många har inget annat val än att fly.

Alla människor som flyr är sårbara. Hbtqi-flyktingar är en utsatt grupp som behöver extra stöd.

UNHCR påverkar regeringar för att stå upp för alla människors rättigheter – som att söka asyl. I Sverige blir sexuell läggning och könsidentitet asylskäl 2005.

UNHCR ser också till att hbtqi-flyktingar får skydd från sexuellt våld, tak över huvudet och en trygg plats, tillgång till juridisk rådgivning, psykosocialt stöd samt hälsovård och mediciner.

Läs mer om UNHCR:s arbete för hbtqi-flyktingar.

Publicerad av Ulrika Forsberg