Marie överlevde rebellernas våld

16-åriga Marie togs till fånga av rebeller i sin hemby i Demokratiska republiken Kongo. I fyra år levde hon som sexslav.

27 oktober, 2013

Hemligt läger för gravida sexslavar

16-åriga Marie togs till fånga av rebeller i sin hemby i Demokratiska republiken Kongo. I fyra år levde hon som sexslav. På dagarna tvingades hon arbeta på fälten och under nätterna utnyttjades hon sexuellt.

Hon berättar om ett hemligt läger för gravida sexslavar där hon födde en son. Hon minns den otroliga smärtan och att det inte fanns några läkare i närheten.

Stöd från FN:s flyktingorgan UNHCR

Till slut lyckades hon fly med sin 2-åriga son. Nu får hon stöd från UNHCR för att hantera det hon upplevt. Hon har också fått möjlighet att utbilda sig och hoppas få delta i ett projekt som lär kvinnor baka, sy och sköta privatekonomin så hon kan ta hand om sig själv och sin familj.

Marie har en dröm

"Stödet jag har fått från UNHCR har hjälpt mig hantera det jag har varit med om. Nu känns det som jag lever ett normalt liv igen. Min dröm är att ha en egen butik där jag kan sälja grönsaker, så jag kan försörja mitt och barn och betala för min utbildning," säger Marie.

Publicerad av Ulrika Forsberg