Massflykt i norra Irak

I juni tog den radikala gruppen ISIS staden Mosul i Irak. UNHCR är på plats och ger skydd till tusentals familjer på flykt från de våldsamma striderna.

13 juni, 2014
Miljoner människor har tvingats på flykt i Irak sedan januari i år.
Foto: UNHCR / Inge Colijn
Miljoner människor har tvingats på flykt i Irak sedan januari i år.

Situationen extremt brutal

I början av juni tog beväpnade rebeller från den radikala gruppen ISIS (Islamiska staten Irak och Syrien) över staden Mosul i norra Irak. Mosul är Iraks näst största stad med över två miljoner invånare. ISIS har erövrat stora delar av Irak och tvingat tusentals familjer att lämna sina hem. Många flyr till Iraks kurdiska region.

Situationen extremt brutal.

FN:s flyktingorgan UNHCR är på plats i Irak och hjälper dem som flyr. Behoven är enorma. UNHCR ger skydd och nödhjälp som tält och förnödenheter. Många lämnade sina hem utan tillhörigheter och saknar pengar för boende, mat, vatten och sjukvård.

När de kommer fram till den kurdiska regionen har de ingen aning om vart de ska ta vägen, eller hur de ska klara sig utan pengar.

UNHCR:s personal på plats berättar om den kaotiska situationen:

"Igår strömmade människor in i Kurdistan, situationen var kaotisk. Bilar och bussar var överfulla och människor gick till fots i den stekande solen. I dag har antalet människor avtagit lite men oron är fortfarande påtaglig."

"En familj minns jag extra mycket. De var 12 personer, bland annat en 70-årig mormor, som hade gått till fots i två dagar från sin gård utanför Mosul. När de nådde gränskontrollen hade de ingen aning om vad de skulle göra härnäst. De hade inga pengar och ingenstans att ta vägen".

"Människorna är väldigt utsatta. Jag såg och pratade med många i samma situation. De flyr med endast kläderna de har på sig och lite pengar. Ingenting annat. Vi måste göra allt vi kan för att ge dem tak över huvudet, mat, vatten och sjukvård de kommande dagarna."

Sedan januari i år har mer än 1 miljon människor tvingats lämna sina hem i Irak för att undkomma strider. Det är också viktigt att komma ihåg att det redan befinner sig mer än 215 000 syriska flyktingar i den kurdiska regionen i Irak.

Isis, Islamiska staten Irak och Syrien, är en väpnad islamistisk grupp med kopplingar till al-Qaida som finns i Irak och Syrien. Gruppen är även aktiv i det syriska inbördeskriget.

Publicerad av Ulrika Forsberg