Massflykt i norra Syrien – akut läge, enorma behov

Jag vill hjälpa!

Som du nog har sett i nyheterna är den humanitära situationen i Idlib och Aleppo i norra Syrien desperat. UNHCR ber om din hjälp.

11 februari, 2020
Kvinnor och barn på flykt från Idlib har samlats runt en eld i Afrin.
Foto: Ritzau Scanpix
Kvinnor och barn på flykt från Idlib har samlats runt en eld i Afrin som ligger norr om Idlib.

Massflykten från Idlib och Aleppo

Flygattacker och bombangrepp i norra Syrien orsakar ett enormt mänskligt lidande. UNHCR är oroliga över säkerheten och hälsan hos civila. Kvinnor och barn har ingenstans att ta vägen. De sover på byggplatser, i moskéer och skolor. Massflykten från Idlib är ofattbar.

UNHCR, som en del av FN:s humanitära räddningsstyrka, stärker insatserna för att nå ut till människor i nöd.

Cirka 700 000 människor har tvingats på flykt i nordvästra Syrien sedan december 2019, främst från södra Idlib och västra Aleppo. Antalen fortsätter att stiga. Cirka 80 procent av de som flyr är kvinnor och barn enligt FN.

Förhållandena har förvärrats ytterligare av extremt vinterväder - med översvämningar och minusgrader.

Mer än fyra miljoner civila beräknas befinna sig i nordvästra Syrien. Över hälften har redan tvingats fly tidigare och utsätts för otaliga risker.

Tak över huvudet är ett akut behov. Befintliga läger är överfulla och möjligheten att få skydd i befintliga hem är knapp. Många skolor och moskéer är fyllda med fördrivna familjer, till och med att hitta en sovplats på en byggplats är nära omöjlig.

UNHCR fortsätter att dela ut tält, filtar och annan livsviktig nödhjälp. Insatser för att skydda de mest utsatta skalas också upp. I det igår psykosocial rådgivning och annat krisstöd – många för barn som är traumatiserade av kriget.

Konflikten i Syrien har orsakat den största massflykten i världen. Över 5,5 miljoner syrier lever som flyktingar i regionen. Mer än sex miljoner är på flykt i landet.

Med stöd från människor som du har UNHCR hjälpt människor från Syrien att överleva sedan konflikten började för nästan nio år sedan. Nu behöver vi din hjälp igen – för den senaste tidens bombangrepp mot civila finns det inga pengar.

Vi behöver akut din hjälp idag. Varmt tack.

Ge en gåva och hjälp Syriens folk.

Så här mycket räcker din gåva till i Syrien just nu:

  • 4739 kr – Familjetält.
  • 1837 kr – Akut krispaket med hygienartiklar, 4 madrasser, två sollampor, köksgeråd, 84 blöjor, våtservetter, två vattendunkar, fem filtar och två presenningar.
  • 106 kr – Hygienpaket med tvättmedel, tvål, schampo, tandkräm, tandborstar, handdukar och diskmedel.
  • 154 kr – Liggunderlag.
  • 67 kr – Solcellslampa.
  • 10 kr – Vattendunk.
  • 116 kr – Presenning.

Källa: Newly displaced in Syria in urgent need of protection, shelter

Publicerad av Ulrika Forsberg