Massiv tillströmning av syriska flyktingar i norra Irak

Tusentals syrier strömmade in i Kurdistan i norra Irak under torsdagen (15 augusti 2013) när en ny pontonbro öppnats.

14 oktober, 2013
Tusentals syriska flyktingar strömmar in i Kurdistan i norra Irak.
Foto: UNHCR / G.Gubaeva
Tusentals syriska flyktingar strömmar in i Kurdistan i norra Irak.

UNHCR har skickat 37 lastbilar med nödhjälp

Tusentals syrier strömmade in i Kurdistan i norra Irak under torsdagen (15 augusti). Den första gruppen på cirka 750 syrier passerade gränsen under förmiddagen. På eftermiddagen tog sig en betydligt större grupp på cirka 7000 människor över gränsen, berättar UNHCR:s personal som är på plats.

Orsaken till att så många människor passerade gränsen samtidigt under torsdagen kan bero på att ny pontonbro öppnats och att allt fler tvingas fly undan våldet i norra Syrien.

Under helgen fortsatte människor strömma över bron. 15 000 syriska flyktingar rapporteras ha tagit sig över gränsen mellan Syrien och Irak under helgen.

Den stora majoriteten av de nyanlända är kvinnor, barn och äldre främst från Aleppo, Efrin, Hassake och Qamishly. När de kommit över gränsen får de hjälp att ta sig vidare till säkrare platser. De får även mat och vatten.

37 lastbilar med nödhjälp

UNHCR har skickat 37 lastbilar med tält, madrasser, dunkar, presenningar, filtar, hygienartiklar, kastruller, spisar, vattentankar, latriner, duschar och fläktar för att hjälpa de nyanlända.

Många tar sig till UNHCR:s läger i Erbil, andra söker skydd i moskéer eller bor hos vänner i området. Tillsammans med andra FN-organ och Kurdistans regionala regering arbetar UNHCR med att etablera ett nytt läger i regionen för att hantera det stora antalet syriska flyktingar som söker skydd.

"Lägret ska öppna om två veckor. Vår förhoppning är att det kommer att avlasta trycket på det överfulla Domiz-lägret och göra det möjligt för dem som bor i dyra lägenheter att flytta till ett läger där de kan få den hjälp de behöver,” säger Adrian Edwards, talesperson för UNHCR

UNHCR tackar de irakiska myndigheterna och i synnerhet den Kurdiska regionala regeringen för deras samarbete med att låta syrier passera gränsen och för stöd de får när de når fram.

Nästan två miljoner människor har flytt över gränserna sedan kriget i Syrien började för drygt två år sedan. Två tredjedelar, närmare 700 000, har flytt under 2013.

Av de som flytt befinner sig mer än 692 675 i Libanon, 516 990 i Jordanien, 440 742 i Turkiet, 154 935 i Irak och 109 463 i Egypten.

UNHCR uppmanar länder i och utanför regionen att hålla gränserna öppna och ta emot alla syrier som söker skydd från kriget.

Publicerad av Ulrika Forsberg