Konvoj med mat och mediciner till 44 000 nödställda i Syrien

En konvoj med 41 lastbilar lastade med mat och mediciner har nått fram till 44 000 nödställda människor i Syrien.

6 januari, 2017
Konvoj med mat och mediciner till 44 000 nödställda människor i Syrien.

En konvoj med mat och mediciner till Jayrud

En konvoj med mat och mediciner har nått 44 000 människor i Syrien. Den 22 maj anlände 41 lastbilar staden Jayrud där barn och familjer har varit utan hjälp i ett år.

Muhammeds familj fick hjälp

Muhammed Thaers fyra barn leker utomhus i vårsolen. De har tillbringat vintern tillsammans med sju andra familjer i en källare utan värme i en moské i Jayrud.

Muhammed har inget jobb och måste förlita sig på stöd från hjälporganisationer och lokalbefolkningen för att ge sin familj mat på bordet.

Förra veckans gemensamma konvoj från UNHCR, tillsammans med andra organisationer, hjälper familjen att överleva.

– Vi hade inte fått nödhjälp sedan juni förra året och vi hade ingenting. Det fanns varken ris, bulgur eller olja för att laga mat till våra barn. Matpriserna är höga och det finns inga jobb, berättar Muhammed för UNHCR.

Belägrade i fem år

Muhammed är 45 år. Hans familj flydde från strider utanför hemstaden Damaskus 2012 – för fem år sedan. De tog sig till Jayrud – fem mil nordost om Damaskus – för att komma i säkerhet.

Jayrud ligger på landsbygden längs den gamla handelsleden mot Palmyra.

Familjen upptäckte för sent att området var fullt av väpnade soldater – de var fast i Jayrud och kom inte därifrån. Familjen har tillbringat de senaste fem åren i moskén – helt avskurna från omvärlden.

41 lastbilar med mat och mediciner

Den senaste hjälpkonvojen bestod av 41 lastbilar lastade med mat, mediciner och utrustning, hushållsartiklar och skolböcker. Hjälpen delades ut till 44 000 människor i Jayrud och byarna Atna och Nasrieyeh.

Under hjälpinsatsen pratade fältpersonal med lokalbefolkningen för att höra hur situationen var inne i staden.

– Under det här uppdraget ville vi träffa lärare, kvinnor och barn och prata med dem och lyssna på deras behov. De flesta av invånarna är i desperat behov av hälsovård och ekonomiskt stöd, berättar Jolanda Van Dijk, fältarbetare för UNHCR på uppdrag i den en gång blomstrande staden.

Många människor på flykt i Jayrud bor på byggplatser eller bondgårdar. De har varken tillgång till vatten eller elektricitet. Det finns inga jobb som ger dem en inkomst.

Muhammed längtar efter fred

Konvojen med förnödenheter har hjälpt familjer som Muhammeds att överleva. Men bara en varaktig lösning på kriget ger hans barn en chans att få sin barndom tillbaka.

– Jag hoppas att fred kan blomstra i mitt land igen, och mina barn kan fortsätta sina liv som alla andra barn i världen, säger Muhammed.

Kriget i Syrien

Det blodiga kriget i Syrien är inne på sjunde året. 4,8 miljoner människor har sökt skydd i grannländerna. 6,3 miljoner människor – som Muhammed och hans familj – är på flykt i sitt eget hemland (internflyktingar). 13,5 miljoner människor inne i Syrien behöver förnödenheter från hjälporganisationer som UNHCR för att överleva.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa?

UNHCR är på plats med livräddande nödhjälp. Du kan rädda liv och hjälpa barn och familjer som har förlorat allt.

  • 304 kronor räcker till ett nödpaket med en madrass, liggunderlag, köksgeråd, en presenning, filtar och vattendunk.
  • 170 kronor räcker till sjukvård& för en person i Syrien.

Ge en gåva idag

Publicerad av Ulrika Forsberg