Matbrist hotar flyktingar i Tigray i Etiopien

Jag vill hjälpa idag!

Matbrist hotar flyktingläger i Tigray-provinsen i norra Etiopien. Undernäring kan bli verklighet om inte maten når fram.

1 december, 2020
Kön för att få liggunderlag och en filt. Under dagen kan temperaturen nå 39 grader men sjunka kraftigt på natten.
Foto: UNHCR/Olivier Jobard
Kön för att få liggunderlag och en filt. Under dagen kan temperaturen nå 39 grader men sjunka kraftigt på natten.

Oro över matbrist i flyktingläger

UNHCR ber myndigheterna i Etiopien om att omedelbart få möjlighet att nå flyktingar från Eritrea som bor i läger i Tigray-regionen. De är i desperat behov av nödhjälp och stöd.

Oron ökar för varje timme som går.

Människor i lägren har nu slut på maten. Det gör hunger och undernäring till en verklighet. UNHCR har varnat för det sedan konflikten började för nästan en månad sedan.

100 000 flyktingar från Eritrea bor i fyra läger i Tigray.

Vi är också oroliga över rapporter om attacker, kidnappningar och tvångsrekrytering i flyktinglägren.

Skydda civila!

UNHCR upprepar sitt krav på att flyktingar måste skyddas. Med nuvarande osäkerhet och nedstängning av telefonlinjer är det omöjligt att bekräfta förhållanden i lägren.

Inga civila får vara mål i konflikten. Snabba åtgärder måste vidtas av alla parter för att säkerställa att civila inte skadas – oavsett om de är flyktingar, lokalbefolkning eller hjälparbetare.

Mitt i konflikten

I nästan två decennier har Etiopien tagit emot flyktingar från Eritrea. Nu är UNHCR rädda för att flyktingar hamnar mitt i konflikten.

UNHCR vädjar till Etiopiens regering att fortsätta att ta sitt ansvar. Flyktingar måste skyddas. Hjälparbetare måste få möjlighet att nå ut till människor som är i desperat behov av mat och andra förnödenheter. 

Öppen gräns till Sudan

I Sudan fortsätter etiopiska flyktingar att komma i hundratal. Nästan 46 000 har nu sökt skydd i landet sedan början av november. Mer än 2500 har registrerats sedan i fredags.

Det är livsviktig att människor kan söka skydd från våldet över internationella och inom nationella gränser.

UNHCR kräver att rätten att söka asyl respekteras fullt ut.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg