UNHCR flyger in tonvis med medicinsk hjälp för att hindra Covid-19 i Iran

4,4 ton medicinsk nödhjälp för att hindra spridning av COVID-19 har landat i Iran. UNHCR tackar givare för snabba insatser.

24 mars, 2020
UNHCR:s fältarbetare packar hjälppaket som ska minska spridningen av Covid-19 i Iran. Paketen packas med tvåt, pappershandukar och termometrar.
Foto: UNHCR/Farha Bhoyroo
UNHCR:s fältarbetare packar hjälppaket som ska minska spridningen av Covid-19 i Iran. Paketen packas med tvål, pappershanddukar och termometrar.

Munskydd, handskar och läkemedel mot coronaviruset

Flygplanet med 4,4 ton medicinsk nödhjälp avgick från Frankfurt och landade i Irans huvudstad Teheran klockan 17.40 igår. Det var fullastat med munskydd, skyddshandskar och läkemedel för att hjälpa till att stärka Irans sjukvård.

Fler hjälpsändningar med nödhjälp, mediciner och skyddsutrustning till hälsoarbetare planeras under kommande veckor.

En miljon flyktingar

Det lever ungefär en miljon flyktingar i Iran. De har tillgång till sjukvård och omfattas av det nationella hälsosystemet. Just nu kämpar sjukhus och vårdcentraler för att klara det kraftigt ökande antalet människor som söker akut hjälp.

"Den här hjälpen är en viktig livlina för att förbättra hälsovården i Iran, hjälpa flyktingar och de samhällen där de bor. Vi står i solidaritet med folket i Iran och är redo att hjälpa till att hindra spridningen av COVID-19 och minska påverkan på de mest utsatta, bland dem flyktingar”, säger Ivo Freijsen, UNHCR:s representant i Iran.

Viruset har spridit sig

Coronaviruset har spridit sig till alla 31 provinser i Iran. De festa flyktingar bor sida vid sida med befolkningen – i byar och städer – och har samma risk att drabbas av COVID-19 som alla andra.

Redan under de tidiga stadierna av epidemin delade UNHCR, i samordning med Irans regering, grundläggande hygienartiklar som tvål och engångsservetter till cirka 7 500 familjer som lever i flyktingläger.

UNHCR stödjer också regeringen och frivilligorganisationer som är engagerade att hjälpa flyktingar.

UNHCR fortsätter att arbeta nära Irans migrationsverk och folkhälsomyndighet, WHO och andra hjälporganisationer för att informera flyktingar och lokala invånare om viktiga förebyggande åtgärder.

"Vi är tacksamma för våra givare som snabbt har slutit upp bakom Iran och FN i det här avgörande ögonblicket”, sade Freijsen.

Din hjälp behövs!

UNHCR söker akut pengar för att öka beredskapen, förebygga och hjälpa människor att hindra spridningen av COVID-19 runt om i världen.

Publicerad av Ulrika Forsberg