Mer hjälp behövs till offer för Boko Harams våld

Video: Fem fakta som gör att du inte glömmer Boko Harams offer i Nigeria.

31 januari, 2018
Fem fakta om Boka Harams våld i Nigeria.

Glöm inte Boko Harams offer

Tillsammans med 74 FN-organ och hjälporganisationer vädjar UNHCR om mer pengar för att hjälpa 250 000 människor som är drabbade av Boko Harams våld i Nigeria.

Pengarna som UNHCR ber om ska hjälpa 208 000 flyktingar från Nigeria, och 75 000 invånare i grannländerna Niger, Kamerun och Tchad – de som tar hand om människorna som flyr undan våldet.

– Krisen som Boko Haram orsakar förvärras och är långt ifrån över. Världen får inte glömma offren i den här dödliga konflikten, särskilt eftersom hopp om fred och säkerhet förefaller väldigt avlägset, säger Kelly T Clements på UNHCR.

Söker skydd i avlägsna byar

Barnen, kvinnorna och männen som flyr från våldet i Nigeria söker skydd i avlägsna och fattiga byar i grannländerna.

Sedan 2013 har Boko Haram tvingat 2,4 miljoner människor att lämna sina hem i nordöstra Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger.

Matbrist

Ett förödande resultat av konflikten är den alarmerande ökningen av matbrist och svår undernäring.

I september 2017 var 7,2 miljoner människor runt Tchadsjön drabbade av matbrist.

Bombade skolor

– Framtiden för den unga generationen står på spel. Brist på mat påverkar inte bara en familjs värdighet. Det ger allvarliga konsekvenser för barns fysiska och intellektuella utveckling, säger Clements.

Konflikten har haft en förödande inverkan på utbildning. Hundratals skolor har tvingats stänga – i en region där utbildningsnivåerna redan var bland de lägsta i hela världen.

Stöd till lokalbefolkningen

De lokalsamhällen som tar emot flyktingarna är också i stort behov av humanitär hjälp för att klara av uppgiften. Den befintliga infrastrukturen och tillgången till grundläggande tjänster har nått sin maxgräns.

Länderna behöver hjälp med att erbjuda skydd, sjukvård, utbildning, vatten och sanitet till människorna som söker skydd.

Plan för hjälpsatserna

UNHCR leder insatsen för att hjälpa flyktingar som är drabbade av våldet. Planen för hjälparbetet kallas för Refugee Response Plan (RRP) och är ett planerings- och samordningsverktyg för storskaliga och komplexa flyktingsituationer.

UNHCR vädjar nu till omvärlden om pengar. Drygt 1,1 miljarder kronor (USD 157 miljoner) behövs till att hjälpa den utsatta befolkningen.

Du behövs just nu

Boko Harams attacker lämnar enorm förödelse efter sig. Situationen är livsfarlig. Nu riskerar tusentals barn att dö av svält.

Du kan enkelt hjälpa familjerna som flyr - ge en gåva här.


Källa text:

Källa video:

Publicerad av Ulrika Forsberg