15 miljoner på flykt i vinter

15 miljoner människor på flykt från våldsdåd och terror i Syrien och Irak står inför en kall och svår vinter. UNHCR:s pengar räcker inte, du behövs idag!

30 november, 2015
Tiotusentals flyktingar i Europa och miljontals på flykt från sina hem i Syrien och Irak står inför en kall och svår vinter.

Svår vinter väntar flytkingar

Regn och stormar i Europa

Minusgrader, regn och stormar har redan slagit till i många delar av Europa. Det gör flyktingars redan svåra situation ännu värre.

UNHCR har svarat med att dela ut nödhjälp som passar vinterväder som sovsäckar, varma filtar, regnkläder, strumpor, kläder och skor.

I arbetet med att hjälpa människor på flykt att klara vintern ingår att se till att de har tak över huvudet som tält eller andra former av boenden.

UNHCR stödjer insatser som förbättrar asylmottagningar, väntsalar, toalett- och duschmöjligheter och rustar dessa för vintern.

Människor som är särskilt sårbara i kylan - som ensamma barn, äldre och barnfamiljer - får extra vård och stöd.

Ännu en vinter på flykt i Syrien och Irak

I och omkring Syrien och Irak kommer 15 miljoner människor att möta ännu en vinter på flykt från sina hem. Den bittra kölden är särskilt svår för dem som sökt skydd i garage, källare, byggplatser, stall och andra tillfälliga boendeformer.

För många syrier är det här den femte vintern på flykt sedan kriget tvingade dem att lämna sina hem.

Idag är flyktingarna mer sårbara än någonsin. Deras besparingar är slut, smycken och andra värdesaker är sålda och allt fler står i skuld för att ha råd att klara vardagen. Människor hoppar över måltider, de tigger, barn går inte i skolan, eller tvingas jobba under de allra sämsta förhållanden.

I Irak kommer 3,2 miljoner människor på flykt sina hem till följd av våldsdåd och terror från beväpnade grupper som IS, Islamiska staten, att möta sin första eller andra vinter på flykt.

Förra vintern var särskilt svår med flera snöstormar. I Bekaadalen Libanon sjönk temperaturen till -15 grader och flyktingar fick skotta upp till 50 cm snö från taken på sina tält. Människor i flyktingläger i Jordanien fick sina tält förstörda av kraftiga vindar och översvämningar. Tusentals andra som bor utanför lägren fick lida sig igenom de kalla vinternätterna.

UNHCR har redan börjat arbetet med att hjälpa 2,5 miljoner syrier och 700 000 irakier att klara vintern på flykt. I arbetet med att förbättra levnadsvillkoren ingår insatser som att ge extra kontantstöd till utsatta familjer, värmefiltar, presenningar som skyddar mot väder och vind, bränsle, isolerande mattor och isolering av tält, kaminer, värmeelement, vinterskor och kläder.

Mycket mer pengar behövs för att alla människor på flykt ska få hjälp. I Irak har endast 52 procent av pengarna som UNHCR bett om kommit in. Det lämnar en halv miljon människor utan bränsle för att laga mat eller värma upp sina hem.

Du är en hjälte om du vill hjälpa! Ge en gåva här

Publicerad av Ulrika Forsberg