Mitt i krisens Libyen hjälper UNHCR fångade flyktingar

Mitt i krisens Libyen – under artilleribeskjutning – evakuerar UNHCR frihetsberövade flyktingar till säkerhet. Människor är livrädda och måste bort från konflikten.

11 april, 2019

Konflikter och strider i Libyen

"Jag är här i interneringscentret Ain Zara – som är fångat mitt i de senaste dagarnas strider. Människor här är väldigt rädda. UNHCR flyttar de mest utsatta till säkrare zon. Nu hör jag artilleribeskjutning – explosioner – och vi försöker komma härifrån så fort som möjligt,” berättar Matthew Brook som jobbar för UNHCR mitt i konflikten i Libyen.

Evakuering av flyktingar i Libyen

Den nuvarande osäkerheten i Libyens huvudstad Tripoli gör att UNHCR har flyttat mer än 150 flyktingar från interneringscentret Ain Zara i södra Tripoli till ett område med högre säkerhet.

Interneringscentret Ain Zara har påverkats av hårda strider under de senaste dagarna. Flyktingar berättar för UNHCR att de är rädda och oroade över säkerheter på grund av strider och att de har lämnats med minimal hjälp.

UNHCR har fått rapporter om liknande situationer på andra förvar och undersöker just nu läget.

Konflikten har förvärrats

Evakueringen av flyktingar och migranter som sitter i förvar är den första sedan konflikten i Libyen förvärrades under den senaste veckan.

UNHCR samarbetar med myndigheter och andra hjälporganisationer för att säkerställa ytterligare evakuering av utsatta människor som hålls i förvar.

– Många flyktingar och migranter i Libyen är i svår nöd. De befinner sig nu i allvarlig risk och får inte glömmas bort i arbetet med att skydda civila, säger Matthew Brook som jobbar för UNHCR i Libyen.

Fångade i krisen

Sedan strider utbröt i Libyens huvudstad Tripoli har mer än 3400 utsatta invånare tvingats fly från strider. Många andra är fångade mitt i krisen och kan inte ta sig till säkerhet.

Tillsammans med andra hjälporganisationer uppmanar UNHCR stridande parter i konflikten om att respektera internationell rätt, om skyldigheterna att skydda civila och civila infrastrukturer och att tillåta säker humanitär tillträde till drabbade konfliktzoner.

Nödhjälp står redo

UNHCR har också placerat ut nödhjälp på strategiska platser i Tripoli och Misrata, stärkt sina stödlinjer via telefon och säkerställt stödprogram för människor på flykt i stadsmiljöer.

UNHCR upprepar sin åsikt om att villkoren i Libyen inte är säkra, och att båtflyktingar inte ska skickas tillbaka dit.

Källa: unhcr.org - Amid Libya clashes, UNHCR relocates detained refugees to safety

Publicerad av Ulrika Forsberg