Monsunregn hotar rohingyafolket i Bangladesh

Se filmen: UNHCR varnar för en "kamp mot klockan" för att skydda Rohingya-flyktingar från den kommande monsunperioden i Bangladesh.

15 april, 2018
"Jag är här med UNHCR i det tillfälliga flyktinglägret Kutupalong. Och som du kan se, så är storleken och omfattningen av rohingya-krisen enorm." berättar Cate Blanchett.

Ny kris i den pågående krisen

Skyfall, cykloner och dåligt väder hotar att sätta hundratusentals flyktingar från Burma i allvarlig risk under de kommande månaderna.

Mer än 671 000 barn, kvinnor och män har tvingats fly från Bangladesh till Myanmar sedan i augusti 2017. De har anlänt utmattade, hungriga och sjuka efter att ha gått flera dagar genom djungel, över berg och floder – med det de lyckades bära med sig från sina hem.

Monsunregn

Nu, när monsunsäsongen närmar sig, är det en kamp mot klockan för att se till att flyktingarna är skyddade, trygga och redo att klara av stora regn och lermassor. UNHCR:s fältpersonal jobbar dygnet runt för hinna i tid.

UNHCR:s goodwill-ambassadör Cate Blanchett har besökt flyktingar i Bangladesh.

– Jag har sett hur UNHCR, partner och flyktingar arbetar dygnet runt för att undvika en ny kris i den pågående krisen, i området runt Cox’s Bazar, berättar Cate.

Våra kollegor delar ut byggmaterial, förstärker vägar, broar och trappor för att skydda utsatta barn och familjer mot det svåra monsunregnet.

Familjer flyttas till säkrare platser eftersom infrastrukturen riskerar att sköljas bort. Mer hjälp behövs för att flyktingar ska vara säkra.

Rohingya från Burma

Minoritetsfolket rohingya är en muslimsk folkgrupp i buddhistiska Burma (officiellt Myanmar). De lever som statslösa utan grundläggande rättigheter. Rohingyafolket är en av världens mest förföljda folkgrupper enligt FN.

Omfattande kränkningar och ökat våld i delstaten Rakhine har tvingat barn och familjer att fly till Bangladesh. Där lever de under eländiga förhållanden.

Jag vill hjälpa!

Ge en gåva och hjälp människor som tvingas fly från sina hem. UNHCR skyddar rättigheter och delar ut nödhjälp som mat och vatten. Du kan hjälpa utsatta barn och familjer i nöd.

Hjälp Rohingyafolket på flykt i Bangladesh. Ge en gåva idag.

Publicerad av Ulrika Forsberg