Neil Gaiman träffar syriska flyktingar i Jordanien

Vi tittar på nyheter om Syrien. Situationen är dyster. Konflikter har tvingat oskyldiga människor – som älskar sitt hemland – att överge sina hem och fly, i tusental, över gränserna.

2 mars, 2016
"Om du bara hade pratat med flyktingarna, ansikte mot ansikte, skulle du se att vi verkligen är lika, att vi är del av en familj. Och när familjer är som bäst, hjälper de varandra."

Till dig från Neil Gaiman

Vi tittar på nyheter om Syrien. Situationen är dyster.

När jag reste med UNHCR till Jordanien och besökte flyktinglägren Zaatari och Azraq insåg jag omfattningen av flyktingsituationen. Konflikter har tvingat oskyldiga människor – som älskar sitt hemland – att överge sina hem och fly, i tusental, över gränserna.

Hur klarar de av att lämna allt de känner till bakom sig? Hur förväntas grannländerna att ta hand om människorna som kommer?

Flera månader senare har antalet flyktingar ökat, inte bit för bit, utan i svindlande nummer. Idag är 6,5 miljoner människor på flykt i Syrien och över 4,7 miljoner är flyktingar i grannländerna. Drömmar är krossade, liv är förstörda och en generation av barn traumatiserade.

Men på något sätt, bland skräck och mardrömmar, finns det fortfarande många små och härliga berättelser om överlevnad och hopp, motståndskraft och värdighet.

Jag delar dem med dig för att du ska lära känna de människor som jag har träffat. Ja, dig.

För deras och UNHCR:s räkning ber jag dig om hjälp. För om du haft det samtal som vi hade, om du bara hade pratat med flyktingarna, ansikte mot ansikte, skulle du se att vi verkligen är lika, att vi är del av en familj. Och när familjer är som bäst, hjälper de varandra.

Neil Gaiman

Publicerad av Ulrika Forsberg