380 000 rohingyer på flykt – nödhjälp i Bangladesh

UNHCR blir alltmer oroade över situationen för att cirka 380 000 rohingya-flyktingar från Burma som har sökt skydd i Bangladesh sedan den 25 augusti.

15 september, 2017
Rohingya-flyktingar från Burma hoppar av en båt vid en strand i Dakhinpara, Bangladesh. September 2017
Foto: UNHCR/Adam Dean
Rohingya-flyktingar från Burma hoppar av en båt vid en strand i Dakhinpara, Bangladesh. September 2017
Bangladesh. / September 2017 Foto: UNHCR/Adam Dean Rohingya-flyktingar berättar om nedbrända byar i Burma. Många flyr med båt till Bangladesh. / September 2017 Rohingya-flyktingar berättar om nedbrända byar i Burma. Många flyr med båt till Bangladesh. September 2017
Foto: UNHCR/Adam Dean
Rohingya-flyktingar berättar om nedbrända byar i Burma. Många flyr med båt till Bangladesh. September 2017

Snabbt växande flyktingkris

Våld i delstaten Rakhine i Burma (Myanmar) de senaste tre veckorna har gjort Rohingyakrisen till en av de snabbast växande flyktingkriserna de senaste åren.

Enorma hjälpbehov

Krisen har skapat enorma hjälpbehov i Bangladesh – i ett område som redan har påverkats av tidigare flyktingströmmar, översvämningar och inte är utrustad för att klara en ny flyktingvåg.

Situationen värre än någon annanstans

UNHCR:s hjälparbetare på plats berättar om att människor lider av enorma svårigheter och att förhållande för flyktingar är värre än på någon annan plats.

Människor flyr över gränsen dagligen. Utanför de två etablerade lägren – som redan är överfulla – har få fått meningsfull hjälp hittills.

Lager i Bangladesh tömda

Under tre veckor har UNHCR tömt sina beredskapslager i Bangladesh för att hjälpa de nyanlända statslösa rohingya-flyktingarna.

Hjälpsändningar med skyddsmaterial

UNHCR började att flyga in hjälpleveranser tidigare i veckan – de pågår just nu.

15 av 35 lastbilarna med nödhjälp har anlänt till Cox Bazar idag. Hjälpen delas ut i flyktinglägren Kutupalong och Nyapara och på andra platser i sydöstra Bangladesh.

Tak över huvudet och nödhjälp

Tak över huvudet och nödhjälp för att klara vardagen är prioriterad hjälp. Tusentals familjer kämpar för att hitta skydd och en plats att sova på.

Många flyktingfamiljer sover längs vägar och floder.

Våra kollegor ser en anmärkningsvärd generositet i Bangladesh där lokala invånare öppnar sina hem och välkomnar Rohingyafolket.

Publicerad av Ulrika Forsberg