Nödhjälp till rohingya har landat i Bangladesh

Ett flygplan fullastad med nödhjälp till det utsatta Rohingyafolket har landat i Dhaka i dag.

12 september, 2017
313 000 flyktingar från folkgruppen rohingya har nu flytt från Burma till Bangladesh. UNHCR har skickat flygplan fullastade med nödhjälp.
Foto: UNHCR/Adam Dean
313 000 flyktingar från folkgruppen rohingya har nu flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh. UNHCR har skickat flygplan fullastade med 91 ton nödhjälp.

91 ton nödhjälp till Rohingyafolket

UNHCR uppskattar nu att 313 000 statslösa rohingya-flyktingar har sökt skydd i Bangladesh sedan den 25 augusti. Ett flygplan fullastat med nödhjälp har landat i Bangladesh huvudstad Dhaka i dag.

91 ton nödhjälp

UNHCR har flugit in 91 ton nödhjälp - skydd, vattendunkar, filtar och andra förnödenheter - från UNHCR:s beredskapslager i Dubai.

Lastbilar kommer nu att frakta hjälpen till flyktinglägren vid Cox Bazar i sydöstra Bangladesh.

1700 familjetält

En andra hjälpflygning med 1700 familjetält är planerad att landa på tisdagseftermiddagen lokal tid.

Hjälp till 120 000 människor

De två hjälpsändningarna ska ge akut hjälp till 25 000 flyktingar. Fler hjälpsändningar är planerade för att hjälpa cirka 120 000 människor som är på flykt från våld i Burma (Myanmar).

Rohingya-flyktingar fortsätter att komma till lägren Kutupalong och Nayapara där UNHCR arbetar. Mer än 70 000 flyktingar befinner sig nu i de båda lägren - mer än dubbelt så många som fanns där i slutet av augusti.

Behov av skydd och tak över huvudet

Båda lägren har egentligen nått sin maxkapacitet. Flyktingar som redan bodde i lägren innan den senaste flyktingvågen har tagit emot upp till 15 nyanlända familjer i sina små tillfälliga hem.

De som inte får plats i lägren tvingas bo längs vägar och under presenningar. Offentliga byggnader har öppnats och stora tält är byggda för att ge människorna som flyr skydd och tak över huvudet.

Publicerad av Ulrika Forsberg