På flykt från flyganfall i Jemen

Video: Så länge strider och flyganfallen i Jemen fortsätter flyr människor över Adenviken. Många söker skydd i flyktinglägret Marzai i Djibouti.

12 april, 2016
På flykt från konflikten Jemen.

Bombattacker och flyganfall i Jemen

Så länge bombattacker och flyganfall i Jemen fortsätter, kommer människor att fly över Adenviken. Många har sökt skydd i flyktinglägret Marzai i nordöstra Djibouti.

Även om förhållandena i lägret är svåra med brännande sol, damm och sandstormar är det ändå en lättnad för familjerna att vara i säkerhet.

Hassans familj flydde flyganfall

I flera månader kunde Hassan och hans familj höra flyganfall över sin hemstad Taiz i sydvästra Jemen. De ständiga anfallen fick deras sex barn att gråta på natten.

I september kom anfallen närmare och dödade hans släktingar.

- Vårt hus i Taiz blev träffad av en raket och dödade min brors fru och ett av mina syskonbarn. Min brorson skadades och blev blind. Han ligger fortfarande på sjukhus, berättar Hassan Abdul som är flykting från Jemen i Djibouti.

Familjen bestämde sig för att korsa Adenviken till Djibouti, ett litet land på Afrikas horn. Tusentals andra båtflyktingar har gjort samma resa sedan konflikten i Jemen förvärrades i mars 2015.

I säkerhet i Djibouti

Nästan 3000 flyktingar befinner sig i Marzai-lägret.

Tillsammans med andra humanitära organisationer ger UNHCR flyktingarna livräddande hjälp som skydd, vatten, mat och sjukvård.

Förhållandena i deras nya hem är hårda. Brännande värme och sandstormar gör det svårt att anpassa sig. Minnen av kriget hemma i Jemen fortsätter att förfölja dem.

- Det syns i ansiktet på många flyktingar som nyligen anlänt till lägret. När vi pratar med dem märks det att de är traumatiserade, berättar Abdulrahman Mnwar som är fältpersonal från UNHCR i lägret.

Så länge konflikten i Jemen fortsätter kommer flyktingar att anlända i båtar vid Djiboutis kuster.

Det finns planer på att öka Marzai-lägret. Men det behövs mer pengar för att hjälpa de familjer som är här - och de som är på väg.

Publicerad av Ulrika Forsberg