”Jag saknar dig pappa ...” Familjer splittras i krig

”Snälla hör av dig! När kommer du? Jag saknar dig pappa ❤” Just nu splittras familjer i Ukraina. Barn skiljs från sina föräldrar och nära från sina kära.

22 juni, 2022
Pappa kom hem, för vi längtar efter dig ... Just nu pågår den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Du behövs för att hjälpa.

Familjer splittras i krigJust nu pågår den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Barn skiljs från sina föräldrar, och nära från sina kära.

Nästan alla som flyr från Ukraina är kvinnor och barn. Kvar är män i stridsför ålder – någons pappa, son, bror eller partner.

UNHCR:s personal på plats vittnar om att vi aldrig tidigare har upplevt en kris där så många familjer splittras.

"Inte levererat"

Vår film som just nu spelas på TV4 visar den hjärtskärande situationen som familjer på flykt befinner sig i. Ovissheten om hur nära och kära har det där hemma, mitt i det brinnande kriget.

Två små ord på mobilskärmen – inte levererat – kanske inte bara betyder att mottagaren har dålig täckning, utan att det värsta faktiskt kan ha inträffat.

"Pappa kom hem" av Tusse

Musiken i filmen är en ny version av Evert Taubes klassiska visa “Brevet från Lillan” som tolkas av vår ambassadör Tousin “Tusse” Chiza. 

Tusse kom till Sverige som flykting från Kongo-Kinshasa och skiljdes i tidig ålder från sin egen pappa:

– När jag var fem år kom väpnade män in i vår by i Kongo. Vi var många som flydde, och i tumultet kom jag ifrån mina föräldrar. Mamma lever inte längre och pappa har jag inte träffat sedan dess. Så varje gång jag sjunger "Pappa kom hem, för vi längtar efter dig …" tänker jag på honom, och på alla barn på flykt som kommer ifrån sina föräldrar. Därför betyder den här sången så mycket för mig, berättar Tusse.

Lyssna idag! Låten finns på Spotify, Youtube och andra streamingtjänster!

Hjälp familjer på flykt – bli månadsgivare

Över 100 miljoner människor på flykt runt om i världen – och precis som familjer från Ukraina behöver de UNHCR:s hjälp.

Ett bra sätt att hjälpa barn och familjer på flykt i världen är att ge en gåva varje månad. Bli månadsgivare idag!

Publicerad av Ulrika Forsberg