Persila skyddar sin familj mot malaria med myggnät

Persila kommer från Övre Nilen i nuvarande Sydsudan. Hon svarar på frågor om varför hon är på flykt och hur hon använder myggnät för att skydda sig mot malaria.

21 maj, 2013
Myggnät är bästa sättet att skydda sig från malaria.
Foto: UNHCR/R. Abuhe
Persila (i mitten) med sina fem barn framför deras hus i flyktinglägret Pugnido i Etiopien.

Malaria ger hög feber, ledsmärtor och huvudvärk

UNHCR har träffat Persila Ban Chankouth i flyktinglägret Pugnido i västra Etiopien. Hon 29 år mamma med fem barn.

Persila kommer från en liten stad som heter Nasir i delstaten Övre Nilen i nuvarande Sydsudan. Hon svarar på några frågor om varför hon är på flykt och hur hon använder UNHCR:s myggnät för att skydda sig mot malaria.

Malaria är en betydande orsak till sjukdom och död bland människor på flykt. Majoriteten av dagens flyktingar lever i områden där malaria är utbredd. Gravida kvinnor och barn är särskilt i riskzonen att bli allvarligt sjuka eller dö av sjukdomen.

Vad hände när du tvingades på flykt?

Jag var bara två år gammal när min familj tvingades lämna sitt hemland, så jag vet inte exakt vad som hände. Men jag har hört att det var på grund av konflikten mellan dåvarande norra och södra Sudan.

När jag var fem år minns jag att min mamma berättade för sina vänner om hur det hade gått till. Från hur hon beskrev det, förstod jag att det verkligen var en svår och jobbig resa. Några år senare berättade hon för mig hur det gick till.

1986 flydde Persilas mamma från Sudan

"En eftermiddag 1986 hörde jag skottlossning och skrik utanför mitt hem. Jag stod och lagade mat till mina barn. När maten var klar, gick jag ut på gatan och såg att alla runt omkring mig sprang för sina liv.

En kvinna märkte att jag inte visste vad som hade hänt. Hon sa till mig att fly, eller dö här på plats med mina barn. Jag sprang genast hem och hämtade mina tre barn. Sen flydde vi i panik tillsammans med de andra.

Vi reste hela dagen, jag visste inte vart vi skulle ta vägen. På natten sov vi hos någon som jag inte minns namnet på. Dagen efter fortsatte vi på samma sätt. Det var nästan omöjligt att hitta vatten och mat. Jag samlade lite frukt till mina barn, själv åt jag nästan ingenting på två eller tre dagar.

Övergrepp och dödsfall

Resan var mycket tuff. Några av kvinnorna blev våldtagna av soldater, andra bytte sexuella tjänster mot mat. Många äldre personer och barn dog framför våra ögon. Det fanns inget vi kunde göra, det var bara att gå vidare.

Efter en oerhört svår resa som tog 10 dagar kom vi fram till Matar, en stad som ligger vid den Etiopiska gränsen. Det blev inte bättre i Matar. Där fanns det varken mat eller vatten. Vi tvingades att vandra vidare. Till slut kom vi till Mankuk, en plats vid floden där det fanns vatten, lite frukt och fisk att äta.

I Mankuk fick vi höra om ett läger som heter Itang, där UNHCR och de etiopiska myndigheterna hjälper människor som är på flykt. För att komma dit var vi tvungna att gå i fyra dagar till.

När vi nådde Itang blev vi registrerade hos UNHCR och fick mat. Det var fantastiskt skönt att komma till tryggheten i lägret, och vi fick en chans att börja om med våra liv, efter allt som vi hade gått igenom. Från den dagen levde vi ett fridfullt liv i Etiopien med hjälp och stöd av UNHCR och den etiopiska regeringen."

Myggnät mot malaria

Har någon i din familj haft malaria?

Ja. I september förra året fick min näst yngsta son, Emmanuel, malaria. Han fick  allvarlig huvudvärk och hög feber. Det var mitt i natten, så jag kunde inte ta honom till en läkare. Jag försökte behandla honom genom att badda pannan med kallt vatten. Det hjälpte inte särskilt mycket. Dagen efter tog jag honom till doktorn som kunde konstatera att min son hade fått malaria. Det var en mycket smärtsam upplevelse för min pojke och mig, jag inte kunde sova på hela natten.

Är malaria vanligt där du bor?

Ja, det är vanligt i här. Jag känner många som haft malaria, särskilt under regnperioden.

Vad händer när du får malaria?

Du får hög feber, ledsmärtor och huvudvärk – du tappar också aptiten. Jag känner igen malaria eftersom vi har levt med det under en lång tid.

Har malaria påverkat din familj?

Ja, självklart. Förra gången, när min son fick malaria, kunde jag inte sova på hela natten. Dagen efter kunde jag inte ge mina barn frukost. Nästa dag, när jag tog pojken till doktorn lagade min äldsta dotter mat när hon egentligen borde ha varit i skolan.

Vet du vad som orsakar malaria och hur man kan förhindra det?

Ja, det vet jag. Vårdpersonalen har berättat att gräs och stillastående vatten i byn kan öka förekomsten av myggor och orsaka spridning av malaria. De har också berättat att det är viktigt att hålla rent och att använda myggnät, det skyddar mot malaria.

Har du något myggnät?

Myggnät? Ja det har jag, två stycken som jag fick från UNHCR. Men det är bara ett som går att använda, det andra är gammalt och trasigt.

Använder du myggnätet?

Jag använde myggnät förut, men inte just nu. Min yngsta syster har fått en son och de kom hem till mig för ett par veckor sedan. Jag gav myggnätet till henne så att hon kan skydda sin son från myggorna. Vi har inte så att det räcker till alla.

Publicerad av Ulrika Forsberg