Rädsla att bli barnsoldat i Sydsudan

Video: Barn flyr från väpnade grupper i rädsla att bli barnsoldater och slavar. Våldet gör att landet riskerar att drabbas av matbrist. Sydsudan är i kris.

7 april, 2016
"De plundrade, dödade, våldtog, satte eld på hus – jag såg det med egna ögon" berättar Emmanuel.

Kidnappade för att bli barnsoldater

Barnen flyr från väpnade grupper i rädsla att bli barnsoldater eller slavar. Situationen i Sydsudan är allvarlig. Våldet har pågått i två år och över två miljoner människor har tvingats lämna sina hem. Striderna gör att landet riskerar att drabbas av matbrist.

UNHCR gör allt för att hjälpa barnen och familjerna som tvingas på flykt.

Inbördeskriget sprider sig

Inbördeskriget i Sydsudan har förvärrats och sprider sig nu över landet. Gamla milismän tar till vapen igen för att strida mot armén.

Nyligen har tusentals människor tvingats fly till grannlandet Demokratiska republiken Kongo. Många av dem är ensamma barn som har sett sina hem förstöras, anhöriga har våldtagits och blivit beskjutna. Deras vänner har kidnappats av beväpnade män för att bli barnsoldater, fruar eller slavar.

Barnen drabbas hårt

Flyktingbarn som UNHCR har träffat berättar om vänner som har förts bort mitt i natten av väpnade män, och flickor som har rövats bort från skolan under pistolhot.

Emmanuel tar hand om sina systrar

Bara 16 år gammal tar Emmanuel Moore-Die hand om sina sex yngre systrar. Förra julen tvingades barnen lämna sitt hem när beväpnade män stormade deras by i Sydsudan. Hans mamma dödades i attacken.

Emmanuel och systrarna flydde till Dungu i Demokratiska republiken Kongo. Hans pappa stannade kvar. 

– De plundrade, dödade, våldtog, satte eld på hus – jag såg det med egna ögon, berättar Emmanuel.

Barnen har inte mycket hopp om att snart återvända hem. Istället får de ta hand om varandra och hoppas att anhöriga och äldre syskon överlever gerillakriget i hemlandet.

– Jag tror inte att det blir fred nu eftersom de flesta av barnen har rövats bort och deras föräldrar sörjer sina barn, säger Emmanuel.

UNHCR är på plats i regionen och hjälper människorna i nöd.

– Det är verkligen svåra förhållanden för människorna. När det gäller skydd, mat och mediciner måste vi agera mycket snabbt, säger UNHCR:s fältarbetare Josselyne Midadje.

Matbrist

Landet är i kris. Två år av strider har hållit bönder från sina odlingsmarker. Nu flyr människor från matbrist. Idag står 3,9 miljoner människor inför svår hunger – 80 procent mer än förra året.

Publicerad av Ulrika Forsberg