Ramadan 2019: En tid av solidaritet och medmänsklighet

Video: Under Ramadan påminner Filippo Grandi oss om Ramadans värderingar och att tänka på barn och familjer som är på flykt från sina hem i världen.

7 maj, 2019
Ramadan 2019: "Solidaritet och medmänsklighet"

Ramadans värderingar viktigare än någonsin

Filippo Grandi är FN:s nya flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef.
Foto: UNHCR/Susan Hopper

Filippo Grandi delar sina varmaste lyckönskningar med alla som firar den heliga månaden Ramadan.

– I en värld där vi tragiskt nog bevittnar ett aldrig tidigare skådat mänskligt lidande är Ramadans värderingar – tålamod och empati – viktigare än någonsin, berättar Grandi i en video från Bangladesh.

Grandi fortsätter:

– Ramadan är en tid att minnas alla oskyldiga liv som har gått förlorade i en strävan efter säkerhet. Och om att visa vårt stöd till människor som har tvingats lämna sina hem på grund av våld och förföljelse. Låt oss hedra deras styrka och visa dem solidaritet – idag och varje dag.

Givmildhet i flyktingläger

Grandis budskap kom under ett besök i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh. En plats där en miljon flyktingar från folkgruppen Rohingya i Myanmar (Burma) har fått skydd.

Han betonade att den heliga månaden infaller i en tid då världen har bevittnat vansinniga attacker mot människor som samlas för att be, ökad främlingsfientlighet och hårdare politiskt klimat mot dem som har störst behov av stöd.

– Mot bakgrund av allt som händer, är jag orubbligt ödmjuk inför de otaliga prov på mänsklig generositet som ofta visas av dem som själva inte har mycket att ge. Det är på platser som här, i Cox’s Bazar i Bangladesh, som Ramadans viktiga värden visas – varje dag. Medkänsla, solidaritet, givmildhet, allt erbjuds till människor på flykt. Jag är inspirerad av individer och ledare som väljer mod över splittring och medmänsklighet över rädsla.

Grandi avslutade sitt budskap med en uppmaning om enighet:

– Den heliga månaden Ramadan förmedlar ett viktigt budskap som vi inte får glömma: låt det som förenar oss segra över det som skiljer oss åt.

Läs Filippo Grandis budskap om Ramadan på engelska på unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg