Jag vill berätta om hur det ser ut i krigets Jemen

Människorna i Jemen är några av världens mest utsatta. De har ingenting och är på gränsen att svälta ihjäl. Kriget förstör deras liv. Läs vidare och få en bild av krisen.

11 maj, 2021
En liten flicka på flykt i Jemen. UNHCR:s fältarbetare går från dörr till dörr för att hjälpa nödställda i krigsdrabbade Jemen.
Foto: UNHCR/YWU
En liten flicka på flykt i Jemen. UNHCR:s fältarbetare går från dörr till dörr för att hjälpa nödställda i krigsdrabbade Jemen.

Rapport från Jemen

Hej,

Jag vill ta dig med till en verklighet som helt skiljer sig från den i Sverige. Jag jobbar och lever med några av världens mest utsatta.

Jag heter Jean-Nicholas och är UNHCR:s chef i Jemen. Jag vill ge dig en bild av krisen här och av hjälpen som människor får.

Det är tack vare människor som du som UNHCR kan vara på plats i ett av världens mest konfliktdrabbade länder. Även om mycket av vad jag kommer att berätta är mörkt och svårt att ta in, vill jag att du ska veta att din hjälp kommer fram till världens mest utsatta.

Konflikter blossar upp överallt och hela tiden. Människor är extremt fattiga och på gränsen att svälta.
Jean-Nicolas Beuze
Jean-Nicolas Beuze

Strider, fattigdom och svält

Jag har varit i Jemen i 15 månader. Situationen här är värre än vad jag sett har någon annanstans tidigare. Här har människor ingenting.

Just nu har vi en situation där två tredjedelar av befolkningen behöver nödhjälp för att överleva. Konflikter blossar upp överallt och hela tiden.

UNHCR hjälper människor i hela landet, även på platser med intensiva strider, massiva bombningar och granateld – där barn och familjer flyr för att överleva.

Här är människor är extremt fattiga. De har inte råd med de vanliga mänskliga behoven – som sjukvård och att barn går i skolan.

Det är brist på mat på grund av konflikten.

2,6 av de 5 miljoner människor som på flykt i landet är på randen till svält. De äter en gång per dag. De har inga sparpengar, om något händer så finns inget att falla tillbaks på.

Saba är 34 år och tvingades fly från Taiz för fem år sedan. De har fått filtar och varma kläder från UNHCR för att klara kylan. De behöver mer hjälp för att överleva.
Foto: UNHCR/YWU
Saba är 34 år och tvingades fly från Taiz för fem år sedan. De har fått filtar och varma kläder från UNHCR för att klara kylan. De behöver mer hjälp för att överleva.

Brist på mat

Maten är knapp, de äter bröd. Kanske ris. Har de tur kan de få tag på en lök. Om de har extra tur kanske en tomat eller annan grönsak. Aldrig frukt. De äter i stort sett bara kolhydrater, inget som ger näring.

Jag ser barn med uppblåsta magar. Alla är väldigt svaga, de pratar om var de kan få tag på nästa mål mat.

Människor är på gränsen att svälta, det är en fråga om månader nu. Om inget händer innan juni så kommer fem miljoner människor drabbas av svält.

Miljoner människor på flykt lever sina liv i läger bara fem mil från kriget. Jag har besökt många av lägren. Det är verkligen fruktansvärda levnadsvillkor.

Brist på mediciner

Jag träffade en kvinna i Taiz i sydvästra Jemen, ett område med mest landminor i hela landet. Hon har fem barn och bodde fem-tio minuters bilfärd från den aktiva krigsfronten.

Hennes man var sängliggande i en kronisk sjukdom. De har inte råd med mediciner. Det gör ont i själen när familjer tvingas göra saker som de vet är livsfarliga bara för att ha en chans att överleva.

Och det var hjärtskärande när hon berättade om det:

”Varje morgon krossas mitt mammahjärta när jag behöver skicka ut mina barn. Jag vet att de är nära striderna, jag vet att de kan träffas av en förlupen kula, att de kan trampa på en landmina. Men jag har inget annat val. Jag har inga pengar och om de inte kommer tillbaka med något så har vi inget att äta på kvällen.”

UNHCR har hjälpt den här familjen tidigare, och kan förhoppningsvis göra det igen om vi får mer resurser.

De extra utsatta får lite pengar att hämta ut. Om vi kan ge det stödet med jämna mellanrum så har de möjlighet att köpa mat, mediciner och kanske kläder till barnen. Kläder är ingen prioritet såklart, men barn växer och behöver nya kläder ibland.

Tyvärr kan vi inte ge dem stöd regelbundet. Familjer som befinner sig längst ner på botten får stöd vid enskilda tillfälle. De behöver en långsiktig lösning. Då slipper de kämpa för att överleva och kan ge barnen en chans att gå i skolan.

Barnen i Jemen kämpar för att överleva.
Foto: UNHCR/Rakan Al-Badani

Från dörr till dörr

UNHCR:s fältarbetare går från dörr till dörr, eller från tält till tält, för att se hur familjerna har det. Hur bor de? Har de några sparpengar? Har de möjlighet att jobba? När åt de frukt eller kött senast?

I en av fyra familjer på flykt lever en ensamstående mamma. En ensam mamma med barn är sårbar, för att överleva kan hon tvingas till desperata åtgärder. Barnen kan tvingas tigga, hon kan tvingas in i prostitution, hon kan tvingas gifta bort en dotter för att ha en mindre vid matbordet.

Andra som lever extrem utsatthet är människor med en funktionsnedsättningen. Och när alla i familjen är barn – det finns många såna familjer.

Hundra procent av familjerna som UNHCR träffar behöver din hjälp här i ett av världens fattigaste länder.

UNHCR är en av de tre största hjälporganisationerna i Jemen. Med din hjälp kan människor som verkligen är på botten av samhället och löper fyra gånger så stor risk att drabbas av svält få hjälp.

Tack för att du läste min text i dag. Jag hoppas att du har fått med dig en känsla av att din gåva kommer fram och gör skillnad. För det gör den verkligen. Alla gåvor betyder något här.

Utan dig hade mörkret varit ännu mörkare för människorna i Jemen.

Så, varmt tack för ditt livsviktiga stöd.

Jean-Nicolas Beuze
UNHCR:s representant i Jemen

Publicerad av Ulrika Forsberg