Rohingyer flyr på flotte av bambu och vattendunkar

Video: Efter tre månader fortsätter krisen för Rohingyafolket som flyr från våld i Burma. Vägen för att ta sig i säkerhet blir alltmer desperata.

17 november, 2017
Tusentals rohingyer flyr på flottar.

På bambuflotte över floden

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har under de senaste dagarna fått rapporter om cirka 30 hemgjorda flottar som kommer från Burma och transporterar mer än tusen personer.

Människor har inte råd att betala för båtresan utan bygger sin egen flotte av material de hittar. Det är mestadels bamburör och vattendunkar som binds ihop med rep och täcks med presenningar.

Paddlar av bambu och skräp

Med hjälp av paddlar gjorda av bambu och plastskräp klarade sig några flottar till Shahporir Dwip i Bangladesh, en resa på fyra timmar. Floden Naf som skiljer de två länderna är ungefär tre kilometer bred.

100 har drunknat

Mer än 100 rohingyer har drunknat i floden sedan krisen började.

Människor berättar om att de har väntat i mer än en månad på Burmas stränder – under eländiga förhållanden. Det fanns knappt varken mat eller vatten.

Tätbefolkade läger

620 000 rohingyer har flytt från Burma till Bangladesh sedan den 25 augusti.

Det nya och extra lägret Kutupalong Extension byggdes strax efter att krisen började. Det är redan överbefolkat – 335 000 nyanlända flyktingar bor där.

Mer än i Dhaka

Just nu är 13 av 20 kvarter i Kutupalong Extension mer tätbefolkat än delar av Bangladesh huvudstad Dhaka.

I ett kvarter som kallas Block CC bor mer än 95 000 personer per kvadratkilometer. Dhakas befolkningstäthet är 44 500 personer per kvadratkilometer (enligt FN).

Hälsorisker ökar

Trots samordnade ansträngningar för att leverera mer hjälp och stöd, gör de svåra förhållandena att risken för ohälsa, smutsigt vatten, brandfara, våld och människohandel ökar.

Behov av nödbostäder

Det är akut behov av mer mark och plats för fler nödbostäder. Det behövs infrastruktur för att tillhandahålla livräddande hjälp som vattenbrunnar, toaletter, duschar, skyddade områden för utsatta barn och kvinnor och många andra viktiga stödtjänster.

Hittills har UNHCR levererat tonvis med nödhjälp som tält, presenningar, filtar, liggunderlag, myggnät, köksgeråd, hinkar och dunkar.

Våld och övergrepp

När så många människor bor på ett litet ställe ökar snabbt risken att utsättas för sexuella över grepp och könsrelaterat våld.

Tillsammans med partner arbetar UNHCR med att ge särskilt skydd till kvinnor, offer för sexuellt våld och skapa trygga platser för kvinnor och tjejer.

Rohingya från Burma

Folkgruppen Rohingya i Burma är världens största statslösa minoritet. I åratal har de varit diskriminerade. De har levt sina liv i utanförskap utan rättigheter.

Rohingyafolket är en av världens mest förföljda folkgrupper enligt FN.

Vill du hjälpa?

Din gåva till UNHCR:s arbete kan rädda liv.

Läget för Rohingyafoket är akut och behovet av nödhjälp enorma. UNHCR har skickat minst 16 flygplan fullastade med tält, filtar, myggnät och andra viktiga förnödenheter.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg