Konditorn Roy Fares är ny ambassadör

1990 tjuter sirener över Beirut. Han är sex år och hör skottlossning från skyddsrummet. Idag är vi är stolta över konditorn Roy Fares som ny ambassadör!

24 november, 2023
Konditorn, författaren och tv-profilen Roy Fares
Foto: UNHCR/Magnus Skoglöf
Roy Fares familj kom från krigsdrabbade Libanon till Sverige 1990. Idag är han en kändis och vi är så stolta att han är vår ambassadör!

Presenterar stolt Roy Fares

"1990 tjöt sirenerna över Beirut. Roy var sex år och minns hur pansarvagnar och skottlossning hördes genom väggarna till skyddsrummet där han och hans familj sökt skydd."

Nu kan vi stolt berätta att konditorn, författaren och tv-profilen Roy Fares blir Sverige för UNHCR:s ambassadör. Roy har sin bakgrund som flykting från krigets Libanon. 

Med sitt engagemang för människor på flykt hoppas han att öka:

  • Förståelsen för världens flyktingar.
  • Kunskapen om FN:s flyktingorgan UNHCR.
  • Insamlingen till människor på flykt.

Roy Fares berättar

”Min resa började när jag var sex år gammal. Jag fick fly Libanon och kriget tillsammans med min familj. Året var 1990 och vi landade här i Sverige.

Krig, flykt, ett helt nytt språk och en helt ny kultur, det har varit min vardag. Men det har också gjort mig till den jag är idag. 

Därför är jag så otroligt stolt över att få bli ambassadör för Sverige för UNHCR. Tillsammans med er vill jag bidra till att samla in pengar till UNHCR:s viktiga arbete som de gör för att hjälpa människor på flykt i hela världen”.

Stolt över ny ambassadör!

Ulrika Nilsdotter Brühl är kommunikationschef på Sverige för UNHCR, hon berättar:

— Vi är glada och stolta över att Roy blir en av våra ambassadörer – med sin bakgrund har Roy mycket att bidra med och lära oss. Med sitt engagemang kommer han att hjälpa oss öka kännedomen om UNHCR:s livsviktiga arbete.

I podden "Vi var där" kan du lyssna till Roys historia och upplevelser om livet på flykt från kriget i Libanon.

Publicerad av Ulrika Forsberg