S2:A1 ”Från kris till kram”

Tänk dig att plötsligt tvingas fly. Och tappa bort din familj i kaoset. Träffa familjen som återförenas i Kongo. Se avsnitt 1 i serien På flykt.

26 juli, 2018
Se första avsnittet av säsong två om livet på flykt. Juliets familj har nått säkerhet i Kongo där det första steget för att överleva att registreras och få ID-handlingar.

ID-handlar är viktigt för att överleva

Se avsnitt 1 i serien På flykt. Kan du tänka dig att plötsligt tvingas lämna ditt hem? Att tappa bort din familj i kaoset? Det är verkligheten för många familjer som tvingas fly.

Registrering

Kan du tänka dig hur det skulle vara att plötsligt tvingas lämna ditt hem? Att tappa bort din familj i kaoset?

Det är verkligheten för många familjer som tvingas fly.

Hur skulle det kännas att äntligen hitta din familj? Det är bland annat det som UNHCR hjälper till med – som registreringen gör möjligt.

Flyktinglägret Mole i Kongo ligger bara ett par kilometer från gränsen till Centralafrikanska republiken. I lägret bor 16 000 människor. De har flytt från strider och är traumatiserade av våldet i sitt hemland.

Många familjer har splittrats i flykten – Juliet, Martin och deras barn är en av familjerna.

– Ens familjemedlemmar är som kroppsdelar. Att skiljas från dem är som att förlora sin hand eller fot, berättar pappa Martin.

Registrering är det första steget för att överleva och ett av de viktigaste stegen för flyktingar. Det är då familjer får tillgång till boende, sjukvård, mat och skydd. Det är då de kan andas ut. Människor identifieras och splittrade familjer kan återförenas.

Se filmen om Juliet och Martins sista dagar i Centralafrikanska republiken och den underbara återföreningen i UNHCR:s läger.


Detta har hänt:

Juliet, Martin och deras barn tvingades fly från våld i Centralafrikanska republiken – där tusentals människor har dödats i strider. Familjen tappade bort varandra under den kaotiska flykten. De återförenades i Molelägret i Kongo.

Om serien På flykt

Säsong två i serien På flykt utspelar sig i flyktinglägret Mole i Kongo. Se sju korta filmer om hur Juliet, Martin och deras barn tar ett steg i taget för att överleva. Det är en sann historia om livet på flykt från våld.

Publicerad av Ulrika Forsberg