Sahel: akut kris som du nog inte ser i nyhetsflödet

Krisen i Sahel förvärras snabbt, men du ser den förmodligen inte i dina nyhetsflöden. Våld tvingar barn och familjer på flykt. Världen är inte uppmärksam.

12 juni, 2020
Internflyktingar hämtar ut nödhjälp som tvål, filtar och liggunderlag mitt i en sandstorm i Dori i nordöstra Burkina Faso. 2000 familjer som lever på flykt i Dori har fått nödhjälp sedan i april.
Foto: UNHCR/Monique Rudacogora
Internflyktingar hämtar tvål, filtar och liggunderlag mitt i en sandstorm i Dori i nordöstra Burkina Faso. 2000 familjer som lever på flykt i Dori har fått nödhjälp sedan i april.

Krisen i Sahel förvärras. Nu är covid-19 här.

Rinata och hennes barn tvingades fly från våld i hennes by när en väpnad grupp dödade tio familjemedlemmar mitt framför hennes ögon.
Foto: UNHCR/Sylvain Cherkaoui
Rinata och hennes barn tvingades på flykt när en väpnad grupp öppnade eld och dödade tio släktingar mitt framför hennes ögon.

Nödläget i Sahel, ett område söder om Sahara, är en av de snabbast växande kriserna i världen just nu. Men du ser den förmodligen inte i dina nyhetsflöden.

Världen är inte uppmärksam.

Och det är därför vi snabbt behöver ditt stöd.

– Nödläget är här, i Sahel, där människor lider, dödas, kvinnor blir våldtagen, barn kan inte gå i skolan. Sahel är platsen där vi måste hjälpa till innan krisen blir ohanterlig, berättar FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Krisen i Sahel förvärras av klimatförändringar och matbrist.

Kvinnor och barn drabbas värst i den här mänskliga krisen.

Våld och dödliga attacker har tvingat människor som Rinata att fly från sitt hem efter att ha bevittnat mord på sina släktingar.

– Kvinnor har blivit våldtagna. Deras män dödades framför deras ögon och sedan våldtogs de. De är så drabbade. De skräms för minsta sak. De har mardrömmar, berättar Rinata.

Coronapandemin

Coronapandemin har redan drabbat människor som flyr. Fallen av covid-19 ökar - ännu en fiende som hotar.

Många lever på överbefolkade platser, oförmögna att hålla avstånd, utan tillgång till vatten och överbelastad sjukvård.

25 000 maliska flyktingar lever i osäkerhet i Burkina Faso, ett land där läget för människor förvärras snabbt.
Foto: UNHCR/Sylvain Cherkaoui
25 000 maliska flyktingar lever i osäkerhet i Burkina Faso, ett land där läget för människor förvärras snabbt. Flyktinglägret Goudoubo attackerades av beväpnade grupper tre gånger under 2019.

Kort om nödläget i Västafrika

UNHCR ökar hjälpinsatserna i Väst- och Centralafrika för att skydda miljoner människor från väpnade dödsattacker och coronapandemin.

  • 3 miljoner människor har tvingats fly från våld och mer än 5 miljoner lider av matbrist i Sahel-regionen.
  • Den 5 juni dödades 26 civila i en attack mot byn Binedama i den farliga regionen Mopti i Mali.
  • Flyktinglägret Goudoubo i Burkina Faso attackerades tre gånger av väpnade grupper 2019. De maliska flyktingarna i lägret tvingades på flykt – igen.

Trots utmaningarna med begränsad rörlighet fortsätter arbetet för UNHCR. Många av fältpersonalen på frontlinjen anpassar insatserna för att nå ut till desperata människor.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg