Självförsvar bekämpar våld mot kvinnor

Layla är aktivist från Jemen, hot tvingade henne att fly. Nu försvarar hon kvinnor som överlever våld och lär sig självförsvar på Mellanösterns första kvinnliga gym.

3 maj, 2021
– Jag lära mig hur jag kan försvara mig om jag blir trakasserad på gatan, säger Aisha, 21 år och flykting från Somalia. Hon lär sig konsten i självförsvar på SheFighter-studion, Mellanösterns första gym för kvinnor.

Bekämpa våld mot kvinnor och flickor

Hon tvingade att gifta sig med en man mot sin vilja när hon var väldigt ung. Efter det lovade Layla sig själv att hon skulle hjälpa andra kvinnor som gick igenom liknande öden.

Aktivist tvingas fly Jemen

Jag såg min granne bli misshandlad av sin bror för att hon vägrade att gifta sig. Jag följde med henne till sjukhuset och hjälpte henne att hyra ett hus långt ifrån våldet, minns Layla.

Det här var den första i en lång lista över handlingar som till slut tvingade Layla själv att fly från Jemen till Jordanien.

Jag fick dagliga hot, vanligtvis med brev. Mer än en gång väntade främlingar på mig utanför mitt kontor. Jag visste att jag aldrig var säker. De som vill tysta mig, kunde lätt hitta mig, berättar hon.

Självförsvar i Jordanien

Självförsvarstekniken SheFighter skapades av den jordanska entreprenören Lina Khalifeh 2012.

Med 20 års erfarenhet av taekwondo, kickboxning, kung fu och boxning började Lina lära kvinnor självförsvar i källaren i sitt föräldrars hem 2010.

Två år senare öppnade gymmet sina dörrar. Sedan dess har otaliga kvinnors egenmakt, självförtroende och styrka ökat.

Tekniken SheFight kombinerar flera kampsport och lär kvinnor att försvara sig mot angripare och samtidigt bygga upp självkänslan.

Bekämpar våld mot kvinnor

Aktivisten Layla deltog i ett träningspass med 25 flyktingkvinnor i alla åldrar från fem olika länder i SheFighter-studion i Jordaniens huvudstad Amman.

Passet ordnades av UNHCR för att öka kvinnors egenmakt under 16 dagar av aktivism mot könsrelaterat våld som pågår varje år.

De 16 dagarna startar på internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november och slutar på internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

"Tala även om din röst skakar"

SheFighter var en ny upplevelse för Layla som har tillbringat så många år med att kämpa för andra.

Alla här har sin egen historia och vi lär av varandra. Lidande kan skapa en ny kvinna, lidande skapade mig. Kvinnor kan förändra världen och vara den de vill vara, säger hon.

Efter passet känner vi oss mer självsäkra och starka, både fysiskt och psykiskt, redo att försvara oss i våldsamma situationer, förklarar Batoul som är tränare för SheFighter.

På en av studions väggar står det "Tala även om din röst skakar".

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiska eller sexuella övergrepp under sin livstid, enligt UN Women, FN:s organisation som kämpar för jämställdhet och kvinnors egenmakt.

Att vara på flykt ökar risken för våld.

"Lärde mig angriparnas svaga punkter"

Nadia, 58 år, är flykting och tidigare universitetsprofessor från Iraks huvudstad Bagdad. Hon undervisade inte under fyra år när kriget pågick. Hon tvingades slutligen söka asyl i Jordanien.

Jag är ensam, jag känner mig ensam. När du lämnar ditt land som en frånskild kvinna är det svårt att starta ett nytt liv som flykting, berättar hon.

Nadia var förvånad efter passet. Hon upptäckte att hon är starkare och smidigare än hon trodde.

Jag lärde mig angriparnas svaga punkter. Det var ett bra tillfälle att träffa nya vänner och diskutera ämnen som berör oss alla.

Förutom att öka självförtroendet och självkänslan tränas kampsport för att minska stress och känslor av ilska och frustration.

Våld mot kvinnor på flykt

UNHCR har stärkt sitt arbete för att bekämpa våld mot kvinnor och flickor som åtgärder mot våldtäkt, sexuella övergrepp, barnäktenskap, våld i hemmet, sexuell handel och könsstympning. Våld får livslånga konsekvenser.

Kvinnor och flickor på flykt löper mycket högre risk för könsrelaterat våld. De har ofta förlorat sitt sociala nätverk och befinner sig i en svår ekonomisk situation, förklarar Emilie Page som jobbar på UNHCR i Jordanien.

Att öka kvinnors egenmakt är viktigt. Kurser i självförsvar ger flyktingkvinnor förtroendet att tro på sin egen styrka. Deras mod är en inspiration för oss alla, berättar Emilie.

Kurser i självförsvar är en del av UNHCR:s arbete för att skydda sårbara flyktingkvinnor och flickor och minska riskerna för våld och övergrepp som de möter. I arbetet ingår också kontantstöd, utbildning och skyddade boenden.

*Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.

Källa: unhcr.org

Du kan hjälpa!

Kvinnor på flykt vill och kan påverka framtiden för sig själva, sina barn och sitt hemland. Därför är det viktigt att de är friska, känner sig trygga och tar makten över sina liv.

Tack vare gåvor från engagerade människor runt om i världen kan kvinnor och flickor på flykt få en chans att skapa en trygg framtid.

Du behövs i kampen!

Publicerad av Ulrika Forsberg