Skolan är under attack – ny världsdag ska skydda lärare och elever

Idag, 9 september 2020, markerar världen för första gången Världsdagen för att skydda skolan mot väpnade attacker. En skrämmande verklighet.

9 september, 2020
Lera Holovko är 7 år. Hennes hem har förstörts i en beskjutning i byn Krasny Yar, östra Ukraina. Byn ligger vid floden Donets i utkanten av konfliktzonen. Floden är en inofficiell gräns mellan de två stridande parterna – den pro-ryska milisen och ukrainska regeringsstyrkor. Konflikten har tvingat miljoner människor på flykt. Hösten 2015 började UNHCR reparera 16 sönderskjutna skolor i Luhansk.
Foto: UNHCR/Anastasia Vlasova
Lera Holovko är 7 år. Hennes hem i byn Krasny Yar i östra Ukraina har förstörts i en beskjutning. Byn ligger vid floden Donets, en inofficiell gräns mellan den pro-ryska milisen och ukrainska regeringsstyrkor. Hem och skolor har attackerats i konflikten. Hösten 2015 reparerade UNHCR 16 sönderskjutna skolor i Luhansk.

Ny världsdag ska skydda skolor mot väpnade attacker

Den 9 september markerar världen för första gången Världsdagen för att skydda utbildning mot attacker. Våld mot lärare och elever, och attacker mot skolor är en skrämmande och växande verklighet i många delar av världen.

Bara i Burkina Faso i Afrikas Sahel-region har våld och väpnade attacker tvingat mer än 2500 skolor att stänga ner. Det drabbar utbildningen för 350 000 elever.

Attacker mot utbildning avser:

  • Våld och angrepp mot elever och lärare.
  • Militär användning av skolor och universitet.
  • Rekrytering av barn till beväpnade eller kriminella grupper i skolan eller på skolresor.
  • Sexuellt våld mot barn och ungdomar i, på väg till eller från skolan.

UNHCR uppmanar världens länder att skriva under och följa Safe Schools förklaring som ska se till att:

  • Minska risken för attacker på skolor.
  • Avskräcka militära användningen och minimera följderna av attacker.

Här kan du läsa förklaringen på engelska.

Hotet mot utbildning är inte begränsad till Sahel. Elever som lever i konfliktområden över hela världen - från Afghanistan och Filippinerna till Syrien och Jemen till Colombia - påverkas av attacker mot skolor och universitet.

På engelska heter den här världsdagen International Day to Protect Education from Attack.

Maliska flyktingar i Burkina Faso riskerar sina liv för att få en utbildning.
Foto: UNHCR/Sylvain Cherkaoui
Maliska flyktingar i Burkina Faso riskerar sina liv för att få en utbildning. "Lärarna försvann efter juluppehållet. De här är inte en säker plats. Mycket har hänt, mycket kan hände. Terrorister har varit här", berättar en ung elev som går till skolan med sina kompisar - utan lärare. De ger inte upp.

Skolor, lärare och elever attackeras

Väpnad konflikt sveper över Sahel i Afrika. Skolor attackeras av terrorister, lärare hotas och eleverna drabbas. Flickor rövas bort och skolbarn rekryteras som soldater.

Krossade drömmar

En tonåring i Burkina Faso har fått sina drömmar om en utbildning krossade av flykt, våld och covid-19.

I slutet av läsåret 2019 längtade Oumar Ag Ousmane efter sina slutbetyg grundskolan. Då kom våldet, och hans drömmar började blekna.

Våldet som har plågat delar av Sahelregionen i flera år började rasa i Burkina Faso. Skolor, lärare och elever var måltavlor för väpnade attacker.

Lärare i Oumars skola tvingades fly. Det satte Oumars utbildning i vänteläge. Precis som för tusentals andra maliska flyktingbarn och ungdomar som då bodde i flyktinglägret Mentao i Burkina Faso.

Det var ett bittert nederlag.

Flykting från Mali

Oumar växte upp i staden Mopti i Mali. Där fanns det inte någon skola för Oumar att gå i.

Familjen tvingades fly från ökat våld i Mali 2012. Livet som flykting i Mentao-lägret i grannlandet Burkina Faso gav honom smak av en utbildning.

För att ge Oumar en chans att fortsätta sin skolgång beslutade hans pappa för att ta honom och hans syskon till flyktinglägret Goudoubo, längre österut i Burkina Faso.

Oumar hoppades att klara av proven som gör det möjligt att gå vidare till gymnasiet.

Men mer avbrott väntade.

– När skolan började fortsatte samma osäkerhet i Goudoubo. Jag blev besviken igen. Min skola tvingades stänga och att jag kunde inte avsluta läsåret, säger han.

6500 maliska flyktingar bor i Goudoubo-lägret som attackerades av väpnade grupper tre gånger under 2019.

Våldet ökar i Sahel

I Burkina Faso har antalet internflyktingar ökat femfaldigt det senaste året – 921 000 människor var på flykt i landet i slutet av juni 2020.

Över Sahel har miljontals människor flytt från urskillningslösa attacker från väpnade grupper – både mot civila och statliga institutioner – inklusive skolor.

I slutet av 2019 hade mer än 3300 skolor stängts ner på grund av våld i Sahel där länder som Burkina Faso, Mali och Niger ligger. Det har drabbat nästan 650 000 barn och mer än 16 000 lärare.

Bara i Burkina Faso hade 2500 skolor stängt på grund av våldet och berövat 350 000 barn tillgång till utbildning – och det var innan coronavirus stängde resten.

I år tyckte Oumar att det var tredje gången gillt. Hans familj tog sig från Goudoubo-lägret till Dori några mil bort. Där kunde han börja sitt första år på gymnasiet trots att han var äldre än de flesta andra studenter. Det är vanligt för flyktingar, särskilt när utbildningen har störts.

– Allt gick smidigt. Men skolan tvingades stänga igen – den här gången på grund av coronapandemin, berättar Oumar.

Sedan den 1 juni har skolor öppnat igen och UNHCR kämpar för att hitta platser för barn och ungdomar på flykt.

UNHCR hjälper till att köpa radioapparater till elever i låg- och mellanstadiet för att säkerställa att de tillgång till lektioner som sänds över radiovågorna.

UNHCR arbetar också med regeringar för att möjliggöra akututbildning för barn och ungdomar på flykt via tillgång till distansutbildning.

När han väntar vägrar Oumar att vara nedslagen.

– Jag har fortfarande hopp om att situationen kommer att förbättras så att jag kan gå tillbaka och avsluta min utbildning, säger han.

Du kan hjälpa!

UNHCR finns på plats över hela världen för att hjälpa barn och unga på flykt att gå i skolan.

Du kan ge ett barn chansen att lära barn att läsa och skriva. Finns det något viktigare?

För 300 kan du ge en skolbänk, pennor och böcker som räcker i ett år.

Publicerad av Ulrika Forsberg