Snabb hjälp räddar liv

När en katastrof inträffar är de första tre dagarna avgörande för att rädda liv. För att lyckas med det står UNHCR redo att snabbt ge skydd, mat och vatten.

24 januari, 2014
UNHCR kämpar med att hjälpa tusentals nyanlända flyktingar från Somalia som behöver tak över huvudet, mat och sjukvård.
Foto: UNHCR / E.Hockstein
UNHCR kämpar med att hjälpa tusentals nyanlända flyktingar från Somalia som behöver tak över huvudet, mat och sjukvård.

Akut hjälp i katastrofer

När en katastrof inträffar är de första tre dagarna avgörande för att rädda liv.

För att lyckas med det måste UNHCR, FN:s flyktingorgan vara redo att snabbt ge människor på flykt tak över huvudet.

Under den mest akuta fasen, när människor flyr undan våld, är den högsta prioriteringen att rädda liv och tillgodose grundläggande behov som trygghet, mat och rent vatten.

Tak över huvudet

Stora flyktingströmmar gör att tusentals människor behöver tak över huvudet inom några dagar. Den bästa lösningen under den fasen är vanligtvis tält.

Tält kan flygas i stora mängder och går fort att sätta upp.

UNHCR har förråd med tält och förnödenheter över hela världen som när som helst kan flygas ut till ett krisdrabbat område.

Oavsett om det gäller ökenslätter, vinterkyla eller spöregn kan enkla saker som presenningar och tält vara skillnaden mellan liv och död.

Mat

Under de första två veckorna av en akut flyktingkris delar UNHCR ut mat som bönor, majsmjöl till grytor, vegetabilisk olja och en näringsberikad majssoja-blandning för att göra gröt.

Vid situationer med upp till 5000 flyktingar använder sig UNHCR så mycket som möjligt av närproducerad mat för att gynna den lokala ekonomin. Det gör också att pengar som annars skulle ha gått till att transportera livsmedel går till flyktingarna.

I situationer med mer än 5000 flyktingar samarbetar UNHCR med Världslivsmedelsprogrammet (WFP).

Under hungersnöden på Afrikas horn 2011, som tvingade tiotusentals somalier att fly till Etiopien och Kenya, kunde vi tillsammans dela ut mat till mer än 700 000 flyktingar, ge 100 000 barn näringsberikad gröt och hjälpa 84 000 barn som led av akut undernäring.

Mödravård

UNHCR ser till att gravida kvinnor får vård vid förlossningen och nyblivna mammor får bra kost för att kunna ge näringsrik bröstmjölk till sina barn. Det är viktigt eftersom undernärda mödrar enligt statistik föder barn som väger för lite.

Det i sin tur ökar risken att dö före 5 års ålder. Undernäring i tidig ålder kan vara svårt att ta igen senare i barnets liv, vilket gör det svårare för dem att utvecklas normalt och klara sig från sjukdomar och infektioner.

Rent vatten och god hygien

UNHCR ser till att det alltid finns tillgång till rent vatten och fungerande sanitetssystem för god hygien. Det är viktigt för att människor ska hålla sig friska och för att minska utbrott av smittsamma sjukdomar som kolera, som snabbt drabbar hela samhällen. Det gör vi på flera olika sätt, till exempel genom att:

  • borra brunnar
  • reparera befintliga rörsystem
  • ibland transportera rent vatten från andra platser för att fylla 20 000 liters vattenbehållare.

UNHCR ger varje flyktingfamilj hinkar, vattendunkar, tvål, vattenreningstabletter för att ge tillgång till rent vatten och god hygien. Det gör att familjer själva kan rena vattnet de använder för matlagning och för att tvätta sig.

UNHCR bygger också latriner och genomför hälsofrämjande insatser så att alla flyktingar förstår hur de håller sig själva och sina barn fria från infektioner och håller miljön ren.

Publicerad av Ulrika Forsberg