Snö och iskalla vindar sveper över Bekaadalen

Just nu sveper ett våldsamt oväder med snö och regn över Libanon. De syriska flyktingarna i Bekaadalen är hårt drabbade.

13 januari, 2015
Lea, 8 år, i sin tillfälliga hemmiljö i Bekaadalen, Libanon.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Lea, 8 år, i sin tillfälliga hemmiljö i Bekaadalen, Libanon.

Våldsam snöstorm drabbar Bekaadalen i Libanon

Just nu sveper ett våldsamt oväder med snö och regn över Mellanöstern. De syriska flyktingarna i Bekaadalen är hårt drabbade.

Aisha har fyra barn och kommer från Syrien. Hon sveper en filt runt sina axlar när vinden slår mot tältväggarna. Utanför hopar sig snön och snart tar familjens mat slut.

"Vi är verkligen rädda för snöstormen", säger Aisha samtidigt som hon med skakiga händer ger lite frukt till sina barn.

"Min man måste gå upp på taket varje timme för att skotta bort snön. Jag är orolig för att han ska trilla ner."

36-årige Aisha ser utmattad ut i den dunkla glöden från braskaminen. Det här är familjens fjärde vinter hemifrån, och stormar som den här förvärrar känslan av förtvivlan.

"UNHCR har hjälpt oss med filtar, lakan och kaminen som gör att vi håller oss varma - men vi behöver ved", säger hon.

Kraftiga snöfall och iskalla vindar

Första veckan i 2015 har en våldsam snöstorm dragit in över Libanon. Kraftiga snöfall och iskalla vindar sveper genom bergen i Bekaadalen. Vägar är blockerade och har lämnat tusentals flyktingar strandade. Temperaturen sjunker.

Många människor som redan är på flykt, försöker desperat att skydda sina tält mot vinden. Det finns mer än 850 informella bosättningar i Bekaadalen. Människor på flykt bor i övergivna byggnader, garage, skjul och på åkrar. Nu har de starka vindarna förstört deras hem.

UNHCR och våra samarbetspartner ger dem filtar, presenningar och material för att reparera sina boenden med, men mycket mer behöver göras.

Tjugo-årige Hany bor i ett tältläger i Bekaadalen. Han märker att människorna börjar få panik.

"Folk är oroliga för att snöfallen fortsätter eftersom tälten inte klarar tyngden", säger han samtidigt som en äldre kvinna pulsar förbi genom drivorna.

Han tittar på sin mobiltelefon - hans enda kontakt med världen utanför - som han använder för att skicka bilder till sina vänner. Nu har mobilen dött. "Vi har inte haft ström sedan i går."

Nästan 250 000 människor som bor i Bekaadalen kämpar under allt sämre förhållanden. Men lidandet slutar inte där. Flyktingar som bor I Libanonbergen, i Beirut och i norra och södra delen av landet kämpar också för att klara det hårda vädret.

Minusgrader i flyktinglägret Zaatari i Jordanien

Även i Jordanien är det minusgrader. I flyktinglägret Zaatari, där 80 000 människor på flykt från Syrien sökt skydd, ligger snötäcket som en iskall filt över ökenlandskapet.

FN:s flyktingorgan UNHCR jobbar dygnet runt med att hjälpa flyktingarna i regionen. En stor vinterdistribution av varma filtar, madrasser, värmekaminer, vinterisolering är i full gång.

Publicerad av Ulrika Forsberg