Snöoväder drabbar syriska flyktingar i Libanon

En snöstorm har dragit in över Libanon och utsatta syriska flyktingar drabbas hårt av ovädret. UNHCR ökar arbetet för att hjälpa dem som bor i tält där.

12 december, 2013
Snöoväder i Bekaadalen i östra Libanon som är hårdast drabbade av stormen.
Foto: UNHCR / A.McConnell
Snöoväder drabbar flyktingar i Bekaadalen i östra Libanon som är hårdast drabbad av stormen Alexa.

Stormen Alexa drar in över Libanon

En snöstorm har dragit in över Libanon, och hundratusentals utsatta syriska flyktingar drabbas hårt av ovädret.

FN:s flyktingorgan UNHCR trappar nu upp arbetet med att dela ut nödhjälp i Bekaadalen i östra Libanon för att hjälpa dem som bor i tält där. Cirka 125 000 flyktingar har fått vinterutrustning som liggunderlag, verktyg och byggmaterial.

I hela Libanon har 255 000 flyktingar fått varma filtar och fler än 6000 spisar har delats ut de senaste månaderna.

Stormen, som har fått namnet Alexa, slog till i Libanon på tisdagskvällen. Den orsakade snökaos på vissa håll och häftiga regn och kraftiga vindar på andra håll.

Enligt väderprognoserna förväntas det svåra vädret fortsätta i flera dagar. Rapporter från Syrien och delar av Turkiet visade på samma bistra förhållanden där.

UNHCR är särskilt oroad för de många flyktingar i Libanon som lever i provisoriska boenden, eftersom deras hem är ömtåliga och undermåliga. Antalet flyktingar i Libanon har femfaldigats under det senaste året.

"För de hundratusentals syriska flyktingar i Libanon och övriga grannländer, samt de på flykt i Syrien, skapar en storm som denna enorma svårigheter och extra lidande", säger Amin Awad, chef för UNHCR i regionen. ”Vi gör allt vi kan för att snabbt nå ut med hjälp till de människor som behöver det mest.”

FN:s flyktingorgan började dela ut presenningar, varma filtar och kläder i början av november för att hjälpa flyktingarna att bättre förbereda sina tält för vintern.

Libanon är det land som tar emot flest människor som tvingas fly undan kriget i Syrien, nästan 840 000 personer. Till skillnad från andra länder som gränsar till Syrien finns det inga etablerade flyktingläger. Istället lever människor i samhället hos värdfamiljer eller i tillfälliga boenden.

Med nästan 2,3 miljoner syriska flyktingar runt om i regionen och miljontals fler människor på flykt från sina hem inne i Syrien, är vintern ett stort bekymmer. Vinterförberedelser, som innebär förbättringar av tältläger, varma filtar och kläder, har pågått i månader. Den första flygtransporten med nödhjälp från Irak till nordöstra Syrien planeras den här veckan - om vädret tillåter.

Publicerad av Ulrika Forsberg