Solaf älskar sport och drömmer om Amerika

Video: Solaf är 9 år och syrisk flykting i Jordanien. Hon älskar sport och drömmer om Amerika.

8 juni, 2016
Solaf, 9 år: "Jag heter Solaf och är från Bosra i Syrien. Jag minns mitt hus där. Det fanns en trädgård utanför med olivträd och äppelträd. Vi planterade basilika, timjan och potatis. En missil träffade vårt tak och vi var tvungna att sova i moskén. Sen blev moskén bombad, då flydde vi till Jordanien."

Träffa 9-åriga Solaf som är flykting från Syrien

Solaf, 9 år: "Jag heter Solaf och är från Bosra i Syrien. Jag minns mitt hus där. Det var stort med en brun dörr. Det fanns en trädgård utanför med olivträd, citronträd, apelsinträd och äppelträd. Vi odlade basilika, timjan, kamomill, persilja, aubergine och potatis. En missil träffade vårt tak och vi var tvungna att sova i moskén. Sen blev moskén bombad, då flydde vi till Jordanien.

Jag tycker inte om lägret så mycket. Det finns ingen elektricitet. Vi använder solenergilampor på natten men de håller bara i 30 minuter. Om vi hade el skulle jag titta på TV ... nej, en bärbar dator! Jag vill titta på TV på en bärbar dator.

När jag inte är i skolan spelar jag fotboll med mina vänner. Jag lär mig taekwondo så jag kan försvara mig när min bror inte är med. Jag kan nästan gå ner i spagat.

Jag vill åka till Amerika. En av mina släktingar reste dit en gång och sa att livet är normalt där - stora snabbköp och bra skolor. Jag skulle göra mina läxor och få bra betyg där.

Jag vill bli läkare och behandla diabetes. Varför? Eftersom min mamma har diabetes. Jag vill hjälpa min familj eftersom de är allt jag har."

Solaf är 9 år och flykting

Solaf är 9 år och syrisk flykting som bor med sina föräldrar och sin äldre bror i flyktinglägret Azraq i Jordaniens öken. Hon kommer från staden Bosra i södra Syrien. Hon och hennes familj flydde till Jordanien 2013 efter att deras hem förstördes av en missil.

Solaf har starka minnen av konflikten i Syrien. "Jag minns när en missil träffade kyrkogården i vår stad, och kroppen av någon som kallas Mousa kom upp ur marken."

Trots allt hon har gått igenom är Solaf en glad flicka som älskar att idrotta med sina vänner i lägret, och lägga pussel med sin familjen. Hon älskar att hjälpa sin mamma med matlagningen, och rabblar receptet på sin favoritmaträtt shishbarak – lammknyten som kokas i en yoghurtsås.

Publicerad av Ulrika Forsberg