Året som gick 2019

Din gåva skyddar världens mest utsatta människor. Här ser vi tillbaka på några händelser under 2019 och hur vi räddade liv - tillsammans. Tusen tack!

24 mars, 2020
Det är hur du får andra att känna som är viktigt. Varmt tack för att du sprider glädje och hopp.

Tillsammans skyddar vi människor på flykt

Att tvingas fly innebär ofta att förlora allt. Ditt hem. Dina tillhörigheter. Ditt jobb eller din skola. Ibland till och med dina nära och kära.

Varje dag tvingas tusentals människor att gå igenom just detta. Var och en av dem har sin egen historia. I den här rapporten hittar du några av deras berättelser – berättelser om människor som du var med och hjälpte förra året.

UNHCR arbetar för att skydda deras rättigheter och välbefinnande - och har gjort det sedan 1950. Ditt stöd gör det möjligt för oss att fortsätta ge livräddande hjälp till världens flyktingar. Tillsammans skyddar vi deras grundläggande rättigheter och hjälper dem att bygga en bättre framtid för sig själva och sina samhällen.

Tack för att du väljer att hjälpa – vi kan inte göra vårt jobb utan dig.

UNHCR finansieras nästan helt av frivilliga bidrag. När antalet flyktingar i världen når nya rekordnivåer är ditt stöd viktigare än någonsin.

Varmt tack för att du är med oss och kämpar för människor på flykt!

Jag vill tacka dig för ditt stöd. Du gör verklig skillnad för människor som har tvingats att lämna allt bakom sig – hem, familj, jobb och trygghet, för att möta det okända i försök att få skydd och trygghet. Ditt stöd skickar ett viktigt meddelande till dem: att de inte är ensamma.
Filipo Grandi är FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef
Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie

Rapporten i korthet

Fakta och siffror

70 miljoner människor lever på flykt. Av dem är:

 • 41,3 miljoner på flykt i sitt hemland (internflyktingar).
 • 25,9 miljoner är flyktingar utanför sitt hemland.
 • 3,5 miljon är asylsökande som inte har fått beslut om sin ansökan.
 • 80 procent av världens flyktingar bor i ett grannland – bland dem några av världens fattigaste länder.
 • Två tredjedelar av alla flyktingar kommer från fem länder – Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Myanmar och Somalia.
 • Hälften av världens flyktingar är barn.

UNHCR:s arbete

 • UNHCR arbetar i 134 länder över hela världen, från storstäder till avlägsna byar.
 • 90 procent av UNHCR:s personal arbetar i fält och träffar människor som du hjälper varje dag.
 • När en kris slår till kan UNHCR skicka hjälparbetare och leverera nödhjälp - med flyg, över land eller hav – till 600 000 människor inom 72 timmar. Tack vare din hjälp.

Nödhjälp

Nödhjälp som UNHCR delade ut förra året:

 • 3,3 miljoner filtar
 • 2,3 miljoner liggunderlag
 • 1,9 miljoner presenningar
 • 893 268 myggnät mot malaria
 • 755 689 kökspaket med kastruller, bestick, muggar, tallrikar
 • 618 243 vattendunkar
 • 580 739 solcellslampor
 • 317 332 hinkar
 • 83 911 tält
Jag vill ha lugn och ro.
thailand man impact report 2019
Med din hjälp har Dee Noe, 96 år, från Myanmar äntligen återvänt till sitt hem – efter 30 år som flykting i Thailand.

2019: månad för månad

Din gåva till UNHCR skyddar några av världens mest utsatta människor. Vi ser tillbaka på några av de största händelserna under 2019 och hur vi gjorde skillnad – tillsammans.

Januari: Det dödliga Medelhavet

Under 2018 dog i genomsnitt sex flyktingar och migranter på Medelhavet varje dag i försök att nå Europa. Medelhavet är världens dödligaste flyktväg till havs. Och trenden fortsätter i januari 2019 – två båtar förliste och 170 personer omkom.

Vi kan sätta stopp för dessa tragedier genom att ha modet att se bortom nästa båt och sätta människors liv och värdighet i första hand, säger Filippo Grandi, UNHCR:s chef.

Februari: Platser för vidarebosättning saknas

Nya siffror från UNHCR visar att endast 55 692 av världens mest utsatta flyktingar får vidarebosättning – trots rekordhöga siffror, och att hälften gäller kvinnor och barn.

Mars: Cyklonen Idai slår till

I mars slår Cyklonen Idai till mot södra Afrika. I Moçambique, Zimbabwe och Malawi förstör den förödande cyklonen städer och byar. Hundratals människor mister sina liv och hundratusentals behöver livräddande nödhjälp och tak över huvudet.

Tack vare ditt stöd skickar UNHCR räddningspersonal och hjälpsändningar med nödhjälp – som familjetält, liggunderlag, köksgeråd och vattendunkar – för att hjälpa 80 000 överlevande på de svårast drabbade platserna.

April: Flyktingar evakueras från Libyen

Mitt under häftiga strider i Libyen flyttar UNHCR snabbt hundratals flyktingar och migranter som hålls i förvar till säkrare områden. 300 av de mest utsatta evakueras ut ur Libyen.

3 000 flyktingar och migranter hålls i förvar som ligger farligt nära striderna. Förutom att försöka skydda dem, skickar UNHCR nödhjälp för att rädda civila.

Maj: Dödshot och sjukdomar i Venezuela

När den mänskliga situationen i Venezuela förvärras uppmanar UNHCR grannländerna att fortsätta släppa in människor som flyr. Många som söker skydd är uttorkade, sjuka och utmattade. De flesta anses behöva flyktingstatus.

I slutet av 2019 hade krisen tvingat över 4,8 miljoner människor att lämna sina hem i Venezuela.

Juni: Tragedi och nya rekordhöga siffror

Vi möts av en ny hjärtskärande bild. Fotografiet av den avlidne pappan och dottern från El Salvador på stranden av Rio Grande chockar världen. Det är en påminnelse om hur långt människor i desperata situationer tvingas gå för att nå säkerhet.

Samma månad släpper UNHCR den årliga rapporten Global Trends. Den visar att 70 miljoner människor var på flykt i slutet av 2018 – den högsta siffran som UNHCR har uppmätt.

Juli: Hjälper miljontals att vara friska

En ny rapport visar att 10,5 miljoner flyktingar i 51 länder fick tillgång till vaccinationer och mödravård under 2018. Men mycket måste fortfarande göras. UNHCR arbetar hårdare än någonsin tidigare för att alla flyktingar ska ha tillgång till hälso- och sjukvård.

Augusti: Krisen för Rohingyafolket inne på andra året

I augusti har det gått två år sedan 740 000 människor från Rohingyafolket flydde från sina hem i Myanmar (Burma). När desperata familjer passerade gränsen till Bangladesh fanns UNHCR där för att hjälpa.

Människor som du har givit livräddande stöd sedan dess. Från akut nödhjälp och tak över huvudet, till att möjligheter att registrera flyktingar. I augusti 2019 hade mer än en halv miljon rohingyer fått identitetshandlingar – de flesta för första gången någonsin.

September: Torka och strider i Somalia

På ett toppmöte i New York om klimatet kräver UNHCR akuta insatser för att hjälpa människor som tvingas lämna sina hem till följd av klimatet. I länder som Somalia tvingar effekterna av klimatförändringar allt fler människor att fly.

Somalia står nu inför sin sämsta skörd sedan hungersnöden 2011. Från januari till september 2019 tvingade osäkerhet och torka över 5 000 somalier att söka skydd i grannlandet Etiopien.

Oktober: Konflikten i nordöstra Syrien ökar

Konflikten i Syrien trappas upp. I oktober ökar våldet i nordvästra Syrien. 200 000 människor flyr från sina hem. Tusentals familjer passerar över gränsen till Irak. UNHCR delar ut livräddande nödhjälp som mat och filtar till utsatta barn och familjer.

November: Bortglömda kriser – Somalia och Sydsudan

Enorma översvämningar förstör stora delar av Sydsudan och Somalia. 700 000 människor är drabbade och hundratusentals tvingar att fly. Många familjer – både flyktingar och invånare – tvingas bo i provisoriska boenden under osäkra förhållanden.

De två länderna är sedan lång tid drabbade av konflikter och är extra sårbara för effekterna av klimatförändringar. Tack vare stöd från människor som du skickar UNHCR in nödhjälp som filtar, myggnät mot malaria och köksgeråd.

Tro på oss. Satsa på oss – och du kommer att se att vi alla blir starkare av det.
Tro på oss. Satsa på oss – och du kommer att se att vi alla blir starkare av det, säger Aya Abdullah, tidigare flykting, på Global Refugee Forum.
Aya Abdullah, tidigare flykting, på Global Refugee Forum.

December: Toppmöte om flyktingar

För första gången någonsin hålls ett globalt toppmöte om flyktingar: Global Refugee Forum.

UNHCR samarbetar med globala ledare, flyktingar, civilsamhället och företagsledare för att öka stödet för flyktingar och de samhällen som de bor i.

Med cirka 3 000 deltagare avslutas mötet med över 770 löften som lovar jobb- och utbildningsmöjligheter för flyktingar, ny regeringspolitik, tillgång till ren energi och bättre infrastruktur och stöd för värdsamhällen.

Tack för att du är med och hjälper!

Publicerad av Ulrika Forsberg