Syriska ensamstående flyktingkvinnor kämpar för att överleva

Syriska ensamma mammor på flykt är fast i en ond spiral av fattigdom, isolering och osäkerhet.

8 juli, 2014
"När du lämnas ensamma tvingas du testa gränser för få saker att hända. Om du är svag, är det kört", säger Lina. "Du måste vara stark för att försvara dig själv, dina barn, och hem."
Foto: UNHCR / Andrew McConnell
"När du lämnas ensam tvingas du att testa gränser för få saker att hända. Om du är svag, är det kört", säger Lina. "Du måste vara stark för att försvara dig själv, dina barn, och hem."

Flyktingkvinnors kamp att överleva

En fjärdedel av de syriska kvinnorna på flykt är fast i en ond spiral av fattigdom, isolering och osäkerhet.

Mer än 145 000 ensamstående syriska flyktingkvinnor i Egypten, Libanon, Irak och Jordanien kämpar för att överleva, enligt en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Ensamstående mammors kamp för att överleva

Rapporten “Woman Alone – the Fight for Survival by Syrian Refugee Women” handlar om ensamstående syriska flyktingkvinnors dagliga kamp för att överleva. Om att behålla sin värdighet samtidigt som de tar hand om sina barn. Om att bo med främlingar i överfulla lägenheter, slitna härbärgen eller otrygga provisoriska läger. Många lever under hot om våld eller exploatering. Deras barn är traumatiserade av kriget och lider av ångest.

"Det här  är en väckarklocka. De syriska flyktingkvinnornas kamp upphörde inte när de passerade gränsen; snarare var det början på en ny, djupt traumatisk upplevelse - fylld av ångest, isolering och lidande”, säger UNHCR:s chef och FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres om rapporten.

Rapporten är baserad på 135 vittnesmål under 2014. Kvinnor som har tagit hela ansvaret för sina familjer efter att deras män har dödats, kidnappats eller på annat sätt skiljts från familjen. Kvinnor som är fångade i en ond spiral av fattigdom, isolering och osäkerhet.

Det svåraste är att få pengarna att räcka till, berättar kvinnorna. De får kämpa för att kunna betala hyran, ha mat på bordet och köpa basvaror. Många har tömt sina sparkonton – vissa har sålt sina vigselringar.

Endast en femtedel har ett avlönat jobb. Några klarar livhanken tack vare en generös lokalbefolkning som låter dem bo gratis, eller i moskéer. Vissa skickar iväg sina barn för att arbeta. Andra får kontantstöd från UNHCR.

En tredjedel av kvinnorna säger att de inte har tillräckligt att äta.

"De har slut på pengar och känner sig inte trygga. De blir utstötta på grund av att de lever ensamma – för att de har förlorat sina män i ett blodigt krig. Det är skamligt. De förnedras för att de har förlorat allt”, säger Guterres.

"Syriska flyktingkvinnor är limmet som håller ihop ett trasigt samhälle. De har en styrka utöver det vanliga, men de kämpar ensamma. Deras röster är en vädjan om hjälp som inte får  ignoreras”, säger Angelina Jolie, UNHCR:s särskilda sändebud.

För de här kvinnorna har livet på flykt inneburit att de har tvingats att både försörja och skydda sina familjer. För de flesta är det första gången, och bördan är överväldigande. Många är helt beroende av hjälp utifrån.

60 procent av de intervjuade kvinnorna kände sig otrygga. En av tre var för rädd för att ens lämna sitt hem. Nuha kom till Kairo med sin man, men han sköts till döds på jobbet.

"Jag vågar inte lämna huset", sade hon. "Vi lämnade döden i Syrien, och fann att den väntade på oss här i Egypten."

Många kvinnor klagade över sexuella trakasserier - av taxichaufförer, bussförare, hyresvärdar, och tjänstemän, samt män i butiker, på marknaden, i kollektivtrafiken, och även vid utskänkningsplaster från hjälporganisationer.

"En ensam kvinna i Egypten är ett enkelt byte för männen”, säger Diala som bor i Alexandria.

Zahwa, i Jordanien, säger att hon till och med trakasserades av andra flyktingar när hon tog emot matkuponger.

"Jag levde tidigare i värdighet, men nu respekterar ingen mig eftersom jag inte är med en man”, berättar hon.

En kvinna anmälde att hon hade blivit våldtagen. Många som intervjuades ville inte prata om sexuella övergrepp och könsrelaterat våld.

"Jag skulle hålla tyst, jag skulle aldrig berätta för någon om jag blivit utsatt för sexuella övergrepp", säger Noor från Libanon.

De flesta av kvinnorna var oroliga för sina barn.

"Jag oroar mig för ekonomin och skolan. Jag måste skydda dem, ta hand om dem, och ge dem en moders kärlek på en och samma gång. Jag känner mig omtumlad”, berättade Dina i Egypten.

Undersökning visar också många goda exempel på flyktingkvinnor som tar initiativ för att stödja varandra och för att hjälpas åt att hitta lösningar på deras dagliga problem.

Rapporten kastar också ljus på värdländernas och lokalbefolkningens vänlighet och generositet.

Men det behövs mer stöd för att hjälpa syriska flyktingkvinnor att komma på fötter igen och tjäna tillräckligt med pengar för att överleva.

Med 2,8 miljoner flyktingar och ytterligare miljontals internflyktingar har kriget i Syrien lett till den största flyktingkatastrofen i världen. Sedan början av 2014 har mer än 100 000 syriska flyktingar registrerats i grannländerna varje månad. Det totala antalet flyktingar förväntas uppgå till 3,6 miljoner i slutet av året.

Läs rapporten här

Publicerad av Ulrika Forsberg