Stor tack för stödet till Filippinerna

Över 14 miljoner människor drabbades och 4 miljoner människor blev utan ett hem när den förödande tyfonen Haiyan slog in över Filippinerna i november 2013.

15 januari, 2014
Den 8 november 2013 slog tyfonen Haiyan till mot Filippinerna. Tyfonen fick förödande konsekvenser. 14 miljoner människor drabbades och 4 miljoner människor tvingades lämna sina hem. UNHCR stannar kvar för att se till människor att komma på fötter igen. Det är inte möjligt utan alla er, som var och en har skänkt en gåva till UNHCR.

Människor hade inte överlevt utan ditt stöd

Dagarna efter tyfonen Haiyan hade människorna varken tillgång till mat eller vatten. Deras hus var förstörda och de bodde under bar himmel.

FN:s flyktingorgan UNHCR reagerade snabbt och tack vare ditt stöd kunde vi flyga in och dela ut akuthjälp till tyfonens offer.

Hittills har UNHCR bland annat delat ut 15 000 familjetält och tonvis med skyddande presenningar, soldrivna lampor, varma filtar och livsviktiga vattendunkar. Våra hjälpsändningar har nått ut till över 361 000 människor i de områden som drabbats hårdast.

Den mest akuta fasen är över, men situationen är fortfarande svår. Den 6:e januari öppnade officiellt skolorna igen, men många skolor finns inte kvar och många används fortfarande som evakueringscenter för människor som har förlorat sina hem. Även behovet av skolmaterial är stort.

Många människor har återvänt till sina hem och bygger nu upp dem igen eller bygger tillfälliga skydd. Det är bråttom att få arbetet klart in regnperioden börjar.

Två månader efter tyfonen saknar fortfarande många områden el.

Vi vill igen tacka dig för din vilja att ställa upp för oskyldiga, utsatta människor när katastrofer som den här händer. Givarviljan i Sverige till Filippinerna var enastående och något vi alla kan vara stolta över – många människor hade inte överlevt utan ditt och andras stöd.  

Stort tack!

Publicerad av Ulrika Forsberg