Tinalbarka, flykting från Mali, vill bli advokat

Tinalbarka är 16 år och flykting från Mali. Hon vill bli advokat och hjälpa människor som som anklagas för brott de inte har begått.

14 juni, 2016

"Jag vill hjälpa oskyldiga människor som anklagas för brott"

Tinalbarka, 16 år: "Jag är 16 år och kommer från Mali. Jag och min familj flydde från Bamako på grund av kriget. Så vi kom hit till Mbera i Mauretanien där jag bor nu med mina föräldrar. Lyckligtvis har jag möjlighet att studera här eftersom det finns skolor i lägret. Jag går i nian. Jag vill gå ut skolan och ta examen så jag har en chans att hitta ett jobb."

Jag drömmer om att bli en advokat eftersom jag vill hjälpa oskyldiga människor som anklagas för brott som de inte har begått.

16-åriga Tinalbarka är ”skolmästare" och är en förebild bland sina kamrater i flyktinglägret Mbera i Mauretanien. Hon tillhör nomadfolket Tuareger från norra Mali. Trots fredsavtalet som undertecknades 2015 är situationen i Mali fortfarande instabil. Efter våldsamma sammandrabbningar mellan olika grupper tvingades hennes familj att lämna från sitt hem.

Skola för flickor

Analfabetism är utbredd bland nomaderna i lägret, särskilt bland flickorna. UNHCR arbetar med att informera familjer om vikten av att låta sina barn gå i skolan, samt ordnar kurser för att de vuxna kan lära sig läsa och räkna.

Efter två informationskampanjer är nu andelen flickor som är inskrivna grundskolan i lägret nästan lika stor som för pojkar.

Som en del av kampanjen gjorde Tinalbarka en pjäs om en flicka som är fast besluten att gå i skolan mot hennes föräldrars vilja. Till skillnad från hennes pjäs stödjer hennes far, den välkända musikern Amano Ag Issa, hennes drömmar om en dag bli en advokat.

För att stödja Tinalbarka och flickors utbildning kommer hennes pappa Amano och hans traditionella musikgrupp Tadiazt att hålla en konsert i Nouakchott på Internationella flyktingdagen den 20 juni 2016.

Publicerad av Ulrika Forsberg