En hjärtskärande historia om flyktingbarn i Libanon

Angelina Jolie träffade Hala och hennes syskon under ett besök i Libanon förra månaden. Det är en rörande historia om föräldralösa flyktingbarn.

16 juni, 2014
Angelina Jolie träffar Hala som är på flykt i Libanon - hon drömmer om sin mamma.

"Barndom förstörda av kriget"

Angelina Jolie träffade Hala och hennes syskon under ett besök i Libanon förra månaden. Hon blev rörd och tagen av deras styrka och mod, och vill lyfta fram deras historia.

Hala lekte i trädgården med sin bror Kamel när bomberna började falla. Deras hus rasade ihop framför hennes ögon och deras mamma dog i attacken. Halas och hennes syskons liv förändrades för alltid.

Nu bor Hala med sina fem syskon i ett tält i Bekadalen i Libanon. Hon är bara ett barn, inte ens tonåring än, men bär en vuxens ansvar på sina små axlar.

Under sitt besök i Libanon träffade Angelina Jolie föräldralösa syriska flyktingbarn som bor i Bekadalen.

– Att möta de här barnen var en hjärtskärande upplevelse. De har förlorat sina familjer och fått sin barndom förstörda av kriget. De är så unga, men de bär verklighetens bördor som om de vore vuxna, berättar Jolie under sitt besök.

Mer än en miljon syriska flyktingar befinner sig i Libanon, av dem är 3 500 barn som är på flykt utan sina föräldrar.

Befolkningen i landet ökade med 23 procent på tre år. I Sverige skulle det motsvara en ökning av befolkningen med 2,2 miljoner människor krigsdrabbade invånare. Det sätter enorm press på landets infrastruktur, skolor och sjukvård.

Libanon har det högsta antalet flyktingar per invånare i världen, med nästan 230 syriska flyktingar för varje 1 000 invånare. Under sitt besök hyllade Angelina Jolie Libanon för att landet så generöst tar emot flyktingar trots egna interna svårigheter. Att ta emot så många krigsdrabbade flyktingar ställer hårde prov på ett litet land.

Publicerad av Ulrika Forsberg