Tusse, lycka till på Eurovision!

”I flyktinglägret gav UNHCR oss mat, kläder och utbildning. Det är ett under att sådana organisationer finns” berättar Tusse. Lycka till på lördag önskar vi.

17 maj, 2021

En hälsning från Tusse

Det är jag som representerar Sverige i Eurovision Song Contest i år med min låt Voices. Jag ska stå på den stora scenen och representera Sverige.

När jag sjunger så sjunger jag inte bara för Sverige, utan jag sjunger för alla där ute som känner sig ensamma, eller känner att de inte har en röst.

Det känns helt overkligt att stå här, och resan hit har inte varit spikrak.

Redan som 5-åring var jag tvungen att lämna mitt hemland Kongo med min familj. Jag hamnade i ett flyktingläger i Uganda utan mina föräldrar.

Sedan hamnade jag här i Sverige tack vare UNHCR och deras fina arbete. Jag står här nu och ska sjunga låten Voices som handlar om gemenskap, och om att alla människor förtjänar att få sina röster hörda. Jag hoppas verkligen ni är med mig, det ska bli så kul.

Jag vill bara tacka alla er för all support och ert härliga arbete (UNHCR).

Från Kongo till Sverige

– Under de tre åren som vi bodde i flyktinglägret i Uganda så var det UNHCR som hade hand om det här lägret och försedde oss med mat, kläder och utbildning. Det är ett under att sådana organisationer finns, berättar Tusse.

När Tusse var 5 år gammal tvingades han fly de våldsamma konflikterna i Demokratiska republiken Kongo. Han bodde tre år i ett av UNHCR:s flyktingläger i Uganda innan han fick komma som kvotflykting till Sverige.

Publicerad av Ulrika Forsberg