UNHCR:s arbete mot coronapandemin

Just nu jobbar UNHCR dygnet runt för att ge skydd, tvål och vatten för att hindra coronapandemins spridning bland flyktingar.

22 april, 2020
Tack för att du kämpar för att stoppa spridning av covid-19 - du räddar liv!

På flykt utan tvål, vatten och mediciner

Miljontals barn och familjer på flykt lever i tätt befolkade läger, i fattigdom i städer eller i avlägsna byar. Ofta med brist på rent vatten och livsviktig sjukvård. Spridning av coronaviruset och covid-19 skulle vara förödande för dem.

Vad gör UNHCR?

Just nu jobbar UNHCR mot klockan för att skydda människor på flykt mot covid-19 och hindra smittspridning.

Utsatta människor får livsviktig nödhjälp, tvål och vatten. UNHCR bygger fältsjukhus och rum för isolering för att ge livsviktig sjukvård.

- Vi är vid Majdal Anjar, när den syriska gränsen. Här bygger vi karantänplatser för att hindra smittspridning. UNHCR skalar upp tillgången av intensivvård på sjukhusen, berättar Josep Zapater som jobbar för UNHCR Libanon

Våra kollegor i fält informerar om hur man skyddar sig mot coronaviruset.

Tillsammans med volontärer och engagerade flyktingar gör UNHCR allt för att hindra smittan.

- Vi gör tvål för att hjälpa de syriska flyktingarna, berättar Um Omar som är flykting och tvåltillverkare.

UNHCR:s arbete är bara möjligt tack vara starkt stöd från generösa företag och människor som du. Tack för allt stöd som skyddar utsatta människor mot coronaviruset.

Krigen slutar inte

Vi förstår att i dessa osäkra tider kommer att ta hand om din egen familj och vänner i första hand. Men om du har något extra att ge – kom ihåg att krig och förföljelse inte slutar, inte ens under pandemier.

UNHCR fortsätter att ge livräddande hjälp till människor som flyr från våld och konflikter samtidigt som vi bekämpar spridningen av covid-19. Din gåva hjälper till med det arbetet.

Publicerad av Ulrika Forsberg