UNHCR delar ut varma kläder till rohingyer i Bangladesh

UNHCR delar ut varma kläder till rohingyafolket i Bangladesh. Snart sjunker temperaturen och redan utsatta människor får hjälp med att hålla värmen.

19 december, 2017
Morsheda (12 år) och Nisma (10 månader) går en promenad tidigt på morgonen i Kutupalong-lägret i Bangladesh för att värma upp sig från kylan i sin bostad.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Morsheda (12 år) och Nisma (10 månader) går en promenad tidigt på morgonen i Kutupalong-lägret i Bangladesh för att värma upp sig från kylan i sin bostad.

Snart sjunker temperaturen

UNHCR har påbörjat arbetet med att dela ut vinterhjälp till rohingyer i Bangladesh. Snart sjunker temperaturen och redan utsatta människor behöver varma kläder för att hålla värmen.

Varma kläder till flyktingar

Krisen för folkgruppen rohingya från Burma har pågått i fyra månader. UNHCR, FN:s flyktingorgan, är alltmer oroad över flyktingarnas levnadsvillkor. Miljön där människorna har sökt skydd är otrygg och behoven ökar.

I söndags började UNHCR att dela ut 200 000 klädesplagg till nya rohingya-flyktingar i Bangladesh. Extra kläder behövs för att förbereda familjer för kallare temperaturer under kommande veckor och månader.

Leveransen bestod av 170 000 varma sjalar för vuxna och 15 000 tröjor för barn under två år.

Kalla nätter på flykt

Monsunsäsongen i södra Bangladesh har nu upphört. Temperaturen kommer snart att sjunka. Det är i genomsnitt 15 grader i januari.

Den temperaturen kan tyckas måttlig i jämförelse med andra regioner som runt Syrien och Irak – där det blir minusgrader och snöstormar.

Men bristen på kläder och boende gör flyktingar i Bangladesh sårbara – även för blygsamma nedgångar i temperatur, särskilt på natten.

Barn och kvinnor – som utgör över hälften av flyktingarna – är särskilt utsatta. Tio procent är funktionshindrade, allvarligt sjuka eller äldre personer.

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa rohingyer på flykt från Burma att hålla värmen. Din gåva går direkt till nödhjälp i Bangladesh.

Ge gåva som hjälper rohingyer Bangladesh.

Julklappstips

I vår gåvoshop hittar du julklappar som hjälper människor på flykt. Du kan välja att beställa  filtar, kamin, vinterpaket, skolpaket, nödpaket och tält. Gåvan används där nöden är som störst.

Beställ julklappar i gåvoshoppen

Rohingyakrisen

Brist på bostäder

UNHCR delar ut material för att stärka familjernas bostäder och hjälper till med konstruktion och dränering.

Under den senaste månaden har UNHCR delat ut över 15 000 byggpaket med bambustavar, rep, bultband, verktyg och presenningar. Vissa familjer – särskilt kvinnliga hushåll med små barn – får extra hjälp med att bära och bygga upp sina boenden.

40 000 hjälpartiklar

UNHCR har också delat ut mer än 40 000 hjälpartiklar under de senaste 30 dagarna. Lika mycket kommer att delas ut innan årets slut. Hjälpen inkluderar filtar, köksgeråd (kastruller, tallrikar, bestick och muggar), sollampor, liggunderlag, myggnät och vattendunkar.

17 flygplan med nödhjälp

Två flygplan med förnödenheter landade i Bangladesh förra veckan med 26 500 köksgeråd, 15 000 sollampor och fem stora tält för lagerhantering.

Sedan krisen började har UNHCR organiserat 17 flygplan med över 2100 ton nödhjälp till ett värde av 59 miljoner kronor.

Ytterligare hjälpleveranser har skickats med tre fartyg.

Vaccinering

Det har kommit rapporter om utbrott av difteri Cox's Bazar. UNHCR byggde snabbt om delar av ett mottagningscenter i Kutupalong till ett behandlingscenter. Centret rymmer idag 375 patienter.

UNHCR stöder en vaccineringskampanj mot difteri för alla barn under 6 år.

650 000 rohingya har flytt från Burma

Uppskattningsvis 650 000 rohingya-flyktingar har flytt från Burma till ett bergsområde nära Cox's Bazar i Bangladesh sedan slutet av augusti.

Människor flyr fortfarande över gräsen, men inte samma takt som tidigare. Ungefär 100 människor korsar gränsen till Bangladesh varje dag.

Källa: UNHCR distributes aid to Rohingya refugees ahead of Bangladesh winter

Publicerad av Ulrika Forsberg