UNHCR flyger in nödhjälp till drabbade i Ecuador

Idag har UNHCR skickat hjälpplan med livräddande förnödenheter till de tusentals som är drabbade av den förödande jordbävningen i Ecuador.

19 april, 2016
En kvinna bär ett bord genom gatorna i jordbävningsdrabbade Pedernales i Ecuador. Hela söndagen letade räddningsarbetare överlevande i rasmassorna.
Foto: AP Photo/Dolores Ochoa
En kvinna bär ett bord genom gatorna i jordbävningsdrabbade Pedernales i Ecuador. Hela söndagen letade räddningsarbetare överlevande i rasmassorna.

Jordbävning i Ecuador

Idag har UNHCR skickat ett första hjälpplan med livräddande förnödenheter till människor som är drabbade av den förödande jordbävning i Ecuador.

Strax före midnatt i lördags utsattes norra Ecuador av en kraftfull jordbävning som orsakade enorm förstörelse. 518 000 människor uppskattas vara drabbade. Hittills har 413 omkommit i rasmassorna och mer än 5000 har skadats.

De här är den mest kraftfulla jordbävning i landet sedan 1979.

Hjälpsändningar till de drabbade

På uppdrag av Ecuadors regering har UNHCR skickat hjälpsändingar med förnödenheter från Köpenhamn, samt personal som deltar i räddningsarbetet.

Hjälpsändningen med tält, liggunderlag och myggnät ger livräddande skydd till människorna som nu lever under bar himmel. Enligt Ecuadors regering behöver 40 000 människor tak över huvudet.

Myggnäten hjälper till att förhindra ett större utbrott av malaria eller att zikaviruset sprids bland de överlevande - som redan har gått igenom så mycket.

I det första hjälpplanet finns bland annat:

  • 900 familjetält som ger tak över huvudet till 4500 människor som förlorat sina hem.
  • 3000 presenningar som skyddar 15 000 människor mot väder och vind.
  • 18 000 myggnät som förhindrar att malaria och zikaviruset sprids i samband med katastrofen.
  • 15 000 liggunderlag.
  • 1000 köksset med bestick, tallrikar och kokkärl till 5000 personer som har förlorat allt de äger.
  • 5 000 vattendunkar för att hämta rent vatten.
  • 170 rullar med plast som gör det möjligt att lappa ihop raserade hem.

UNHCR:s arbete i Ecuador

UNHCR har arbetat i Ecuador i 20 år. Landet har tagit emot flest flyktingar i Latinamerika. 1000 personer anländer i Ecuador varje månad - varav 98 procent flyr konflikter och våld i Colombia. Många av de 200 000 människor på flykt från Colombia befinner sig i jordbävningsdrabbade områden.

UNHCR hjälper även hundratusentals kvinnor och barn som flyr gängvåld, drogkrig och misshandel i det område som kallas den nordliga triangeln i Centralamerika.

Sedan 2008 har UNHCR sett en nästan femfaldig ökning av asylsökande från det området - en svindlande indikator på våldet som skakar regionen.

Publicerad av Ulrika Forsberg