UNHCR fördömer flygattacken mot flyktingar i Libyen

UNHCR fördömer tisdagens dödliga flygattack mot flyktingar i Libyens huvudstad Tripoli, och kräver att ansvariga ställs till svars.

4 juli, 2019
UNHCR fördömer flygattacken mot civila mål i Libyen - där flyktingar hålls i förvar.

Dödliga flygattack mot civila i Libyens huvudstad Tripoli

UNHCR fördömer tisdagens dödliga flygattack mot flyktingar i Libyens huvudstad Tripoli. UNHCR har upprepade gånger varnat för deras omänskliga och osäkra situation – frihetsberövade i förvar.

Det senaste våldet visar tydligt den livsfara som människor som flyr över Medelhavet utsätts för när de skickas tillbaka till Libyen.

Människor som flyr över havet ska inte tillbaka till Libyen. Libyen är inte en säker plats.

Frihetsberövade flyktingar som svävar i livsfara måste sättas i säkerhet och evakueras från Libyen.

Enligt FN dog över 44 människor och minst 120 skadades i bombattacken mot interneringslägret i Tajoura i tisdags.

UNHCR anser att flyktingar inte ska sättas i förvar över huvud taget. 

Läs mer: På flykt i Libyen

Fördömer flygattacken mot flyktingar

UNHCR fördömer den här attacken, och alla andra bombattacker mot civila mål. Vi kräver att omedelbart upphöra att hålla flyktingar och migranter frihetsberövade i förvar.

En sådan här attack kräver mer än ett fördömande.

UNHCR och IOM (Internationella Organisationen för Migration) kräver att en fullständig och självständig utredning görs för att avgöra hur det hände och vem som är ansvarig, och ställa dem till svars.

Flyktingförvar i Tripoli

Adressen till förvaret i Tajoura var väl kända för stridande parter. De känner också till att människor som hålls fångade är civila.

Minst 600 flyktingar och migranter – inklusive kvinnor och barn – var fast i förvaret. Enligt siffror från FN dog över 40 människor och 120 skadades i flygattacken.

Cirka 3 300 migranter och flyktingar är fast i interneringsläger runt om i Tripoli – under förhållanden som bara kan beskrivas som omänskliga.

UNHCR gör allt för att hjälpa.

IOM och UNHCR har skickat sjukvårdare till platsen. En större FN-grupp väntar på godkännande för att besöka området.

UNHCR uppmanar alla parter i den här konflikten om att civila inte får vara mål för attacker. Civila måste skyddas – både enligt internationell flyktingrätt och internationell rätt om mänskliga rättigheter.

Konflikten i Libyen

Den pågående konflikten i den libyska huvudstaden Tripoli har tvingat nästan 100 000 människor att fly från sina hem.

Tillsammans med partner har UNHCR flyttat mer än 1 500 flyktingar från interneringsförvar nära strider till säkrare områden.

IOM och UNHCR uppmanar FN att fördöma attacken och stoppa internering av människor på flykt i Libyen. Enligt uppgifter lyckades inte FN:s säkerhetsråd enas om ett fördömande.

Dessutom uppmanar vi det internationella samfundet att snabbt erbjuda säkra vägar för migranter och flyktingar som ska evakueras ut ur Libyen.

För allas skull i Libyen hoppas vi att stater med inflytande fördubblar sina ansträngningar för att samarbeta och snabbt stoppar den här hemska konflikten.

Källa: unhcr.org - UNHCR, IOM condemn attack on Tajoura, call for an immediate investigation of those responsible

Vill du hjälpa?

UNHCR har i uppgift att skydda människor på flykt. Just nu – när läget i Libyen är livsfarligt med intensiva strider och flygattacker – är ditt stöd viktigt för att hjälpa utsatta flyktingar.

Att skänka en gåva är enkelt:

Publicerad av Ulrika Forsberg