UNHCR försöker akut hitta lösningar för sårbara flyktingar i Libyen

UNHCR försöker akut hitta lösningar för sårbara flyktingar i Libyen, och ber omvärlden om att visa solidaritet och ställa 1 300 kvotplatser till förfogande.

12 december, 2017
Hundratals människor har samlats utanför ett UNHCR-tält där de får sjukvård och hjälp att flyttas till säkrare platser.
Foto: UNHCR

Offer för kränkningar

– Det här är ett desperat rop efter solidaritet och mänsklighet. Vi måste få ut extremt utsatta flyktingar ur Libyen så fort som möjligt, säger Volker Türk, chef för säkerhetsfrågor på UNHCR.

Läs mer: På flykt i Libyen

"Många flyktingar, asylsökande och statslösa människor i Libyen är offer för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, som olika former av omänsklig, grym och förnedrande behandling", skriver UNHCR i en appell, som också påpekar att ett stort antal människor hålls i förvar på obestämd tid under beklagliga förhållanden.

Rättvisa asylsystem

Som FN:s organisation för att skydda flyktingar är UNHCR starkt emot rutinmässig förvaring av människor på flykt från krig och förtryck, och förespråkar alternativ till frihetsberövande och för rättvisa asylsystem.

– Med tanke på de humanitära behoven och snabbt försämrade förhållandena i libyska förvar organiserar UNHCR livräddande evakuering av flyktingar till Niger under kommande veckor och månader. En första grupp med 25 flyktingar från Eritrea, Etiopien och Sudan evakuerades från Libyen till Niger förra månaden, säger Turk.

Kritisk humanitär situation

Sårbara flyktingar ska evakueras till Niger i väntan på vidarebosättning (kvotflykting) till andra länder. De inkluderar ensamma barn, ensamstående mammor, utsatta kvinnor, människor med allvarliga medicinska behov och de som har blivit torterade eller misshandlade längs flyktvägarna eller i libyska förvar.

Läs mer: Kvinnor flyr från könsstympning till ny mardröm i Libyen

– Med tanke på den nuvarande kritiska humanitära situationen i Libyen och de upprörande villkoren i förvaren, ber UNHCR återigen det internationella samfundet att visa solidaritet, säger Turk.

Säkra lösningar

– Situationen för flyktingar i Libyen är så allvarlig att vi utforskar alla möjliga säkra lösningar som vidarebosättning (kvotflyktingplatser), familjeåterförening, evakuering till FN:s krismottagningar i andra länder eller att få hjälp att återvända till sitt hemland, tillade han.

Källa: unhcr.org - UNHCR seeking 1,300 urgent resettlement places for vulnerable refugees in Libya

Du kan hjälpa människor i nöd

Vill du hjälpa människor på flykt från krig och förtryck att leva i säkerhet?

Bli månadsgivare och stöd UNHCR:s arbete varje dag - året om.

Publicerad av Ulrika Forsberg