UNHCR ger skydd och delar ut förnödenheter på flygplatsen i Bangui

Under tisdagen återupptog UNHCR distributionen av förnödenheter till människor som sökt skydd på flygplatsen i Bangui i Centralafrikanska republiken.

9 januari, 2014
En kvinnor och hennes son får förnödenheter som plastmattor, dunkar, presenningar, hink och myggnät från UNHCR i Bossangoa.
Foto: UNHCR/S.Phelps
En kvinnor och hennes son får förnödenheter som plastmattor, dunkar, presenningar, hink och myggnät från UNHCR i Bossangoa i Centralafrikanska republiken.

Attacker mot civila, plundring och beväpnade grupper

Under tisdagen återupptog UNHCR arbetet med att ge skydd och dela ut förnödenheter till 100 000 människor som är på flykt från våld och befinner sig på flygplatsen i Centralafrikanska republikens (CAR) huvudstad Bangui.

Attacker mot civila, plundring och närvaron av beväpnade grupper har starkt begränsat de humanitära insatserna.

"Det här är en lättnad för oss och människorna på flykt från sina hem som befinner sig på flygplatsen. Vi var tvungna att avbryta distributionen vid flera tillfällen, och var frustrerad över att inte riktigt kunna hjälpa dem som sökt skydd här på grund av säkerhetsproblem", säger Kouassi Lazare Etien, UNHCR:s representant i Centralafrikanska republiken.

Hjälpsändningarna kommer att nå ut till cirka 20 000 familjer (100 000 personer) som har sökt skydd på flygplatsen. Hjälpen består av bland annat av 20 000 filtar, 20 000 plastmattor, 40 000 tvålar, 20 000 myggnät, 20 000 dunkar och cirka 4 000 presenningar.

Tidigare försök att dela ut förnödenheter försvårades på grund av säkerhetsproblem. UNHCR arbetar nu tillsammans med MISCA (Afrikanska unionens fredsbevarande styrka) för att garantera att platsen är säker för dem som tar emot hjälpen.

"Människorna på flygplatsen befinner sig i en desperat situation. 2 400 familjer (cirka 12 000 personer) har flyttats till en annan plats inne på flygplatsområdet för att minska trafikkaos och göra att hjälpsändningarna kommer fram smidigt", berättade Etien.

UNHCR ser till att flyktingarna får tillgång till mat, sjuk- och hälsovård, vatten, och tak över huvudet.

UNHCR ansvarar för att flyktingarna i CAR får skydd, tak över huvudet och nödhjälp. Hittills har UNHCR delat ut förnödenheter och tält till nästan 30 000 drabbade människor på 13 platser i Bangui och två i Bossangoa, norr om huvudstaden.

Totalt är 935 000 människor på flykt undan krig och konflikter i landet.

Publicerad av Ulrika Forsberg